Onder de loep

Wie niet mee is, is gezien

#WeekVanDeGeletterheid

Een nieuw schooljaar staat weer voor de deur. Heel wat leerlingen leren dit schooljaar lezen. Over het proces van leren lezen, schreven we eerder al deze Onder De Loep (september 2018). Geletterdheid verwijst naar meer dan lezen en schrijven. Ook competenties om informatie op te zoeken, te begrijpen en gebruiken horen hierbij. En dat gebeurt steeds meer online. De coronacrisis deed ons met z’n allen een versnelling hoger schakelen: we werden meer dan ooit (online) geïnformeerd over onze gezondheid. Om mee te kunnen en jezelf te ontwikkelen in de huidige samenleving zijn digitale geletterdheid en gezondheidsvaardigheden van groot belang. Daar zoomen we naar aanleiding van de Week van de Geletterdheid op in met deze Onder De Loep.

digitale vaardigheden

Digitale geletterdheid in 3 stappen

Stap 1: Klaar? Aan de slag

Net zoals je om te lezen je ogen (en eventueel een leesbril) en een boek nodig hebt, heb je om digitaal te “lezen” in de eerste plaats een toestel en internet nodig. Heb je geen internet, of geen computer? Dan kun je in ARhus terecht.

Stap 2: Bijleren op de digitale (snel)weg

Browsers, apps, firewalls,… Whatsapp, itsme, Instagram… Heb je een toestel en internet, maar heb je hulp nodig bij bepaalde toepassingen of wil je je computervaardigheden aanscherpen? ARhus weet raad:

Op zoek naar nog meer cursussen en workshops? Op de website van Vormingplus MZW vind je het actuele aanbod vormingen rond ICT en media in de regio. Ook via basiseducatie.be vind je interessante cursussen rond computergebruik.

Op eigen houtje enkele zaken uitproberen? Dan zijn deze tips zeker iets voor jou:

Ook in onze collectie vind je heel wat interessant lees-, leer- en oefenmateriaal. Welk boek je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren: bijvoorbeeld het besturingssysteem van je computer, het type tablet of smartphone waarmee je wil leren werken… Vraag gerust meer informatie aan onze medewerkers, samen gaan we op zoek naar het juiste boek voor jouw situatie.

Stap 3: Veilig onderweg met mediawijsheid

Factcheck.vlaanderen
VRT NWS check

Sta jij wel eens stil bij de zaken die je leest op websites of sociale media? Dat is een goede gewoonte. Het is niet altijd evident om zelf in te schatten hoe betrouwbaar een bron of informatie is, maar een kritische blik is belangrijk om fake news (nepnieuws) te onderscheiden. Deze 10 vragen helpen je op weg!  Twijfel je of een bepaald nieuwsbericht echt of nep is? Bekijk het dossier Check van VRT NWS of de website Factcheck Vlaanderen waarin nieuwsberichten kritisch onderzocht worden.

Kinderen en jongeren groeien op met technologie en vinden doorgaans vlot hun weg in digitale media . Maar gaan ze er ook verstandig mee om? We delen graag enkele websites die je helpen om de vinger aan de pols te houden. Klik op het logo om naar de website te gaan.

Veilig online

 

 

 

Medianest

 

 

 

Child Focus

 

Gezondheidsvaardigheden: beter informeren dan genezen

Gezondheids-wat? Gezondheidsvaardigheden zijn de vaardigheden die we nodig hebben om gezonde beslissingen te nemen in ons leven. We staan er vaak niet bij stil, maar we maken elke dag keuzes die onze gezondheid beïnvloeden. Wat eet je bij je ontbijt? Beweeg je genoeg? Laat je je vaccineren tegen de griep? Doe je mee aan het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker of borstkanker? En wanneer ging je ook alweer langs bij de tandarts voor de jaarlijkse check-up?

Gezondheidszorg zet steeds meer in op een persoonlijke benadering. Als patiënt ben jij baas over je gezondheid. En dat kan alleen als je ook de taal van de zorgprofessionals begrijpt, en je weg vindt in de toepassingen die men steeds vaker gebruikt. Ook hier komen je digitale vaardigheden goed van pas.

Mijd dokter Google, zoek betrouwbare informatie over gezondheid

Een goeie gezondheid begint vaak met goed geïnformeerd zijn. Maar we haalden het hierboven al even aan: het is niet altijd gemakkelijk om de betrouwbare informatie te onderscheiden van het nepnieuws.

  • De website en podcast van Gezondheid En Wetenschap bieden betrouwbare informatie aan over ziekte en gezondheid in duidelijke taal. Je vindt er onder andere tekst en uitleg over verschillende ziektes en aandoeningen en een kritische blik op gezondheidsinformatie die recent in de media kwam.
  • De website Begrijp Je Lichaam geeft op een eenvoudige manier uitleg over vaak voorkomende lichamelijke problemen.
  • Voor concrete adviezen over voeding, beweging of andere gezondheidsthema’s kan je dan weer terecht op de website van Gezond Leven. Je vindt er heel wat betrouwbare en praktische tips om direct mee aan de slag te gaan.

Zoek je specifieke informatie over het coronavirus? Neem een kijkje op www.info-coronavirus.be. Het Agentschap Inburgering en Integratie bundelt de info in verschillende talen en Open School legt de nieuwste maatregelen zo eenvoudig mogelijk aan je uit.

Dokter met stethoscoop

Naar de dokter? Bereid je voor op je bezoek en durf vragen te stellen

Neen, je bent niet de enige die zich soms overdonderd voelt door de informatie die je krijgt bij een doktersbezoek. Durf te zeggen tegen je arts dat je niet begrijpt wat hij of zij zegt! Wat ook kan helpen, is een goede voorbereiding van je doktersbezoek. Denk bijvoorbeeld op voorhand al eens na over vragen die je wilt stellen. In dit artikel van Plusmagazine lees je tien tips om je doktersbezoek voor te bereiden. De filmpjes Praten Met Je Dokter tonen herkenbare problemen bij een doktersbezoek én geven raad hoe je deze kan oplossen.

dokterconsultatie

Wist je trouwens dat je zelf toegang hebt tot je medische gegevens via verschillende beveiligde online portalen? Ook dit kan je helpen om je doktersbezoek voor te bereiden of om alles nadien nog eens rustig na te lezen.

  • Mijn Gezondheid bundelt je gezondheidsgegevens (je medische voorgeschiedenis, inentingen, je dossier bij je huisarts …)
  • Via het Zorgportaal van AZ Delta kan je bijvoorbeeld online afspraken maken bij een specialist in het ziekenhuis of je medisch dossier inkijken.
    Tip: Binnenkort kan je via ARhus een infosessie volgen over het gebruik van het Zorgportaal. Hou onze kalender in de gaten!

(Eerste) hulp bij gezondheidsvaardigheden

Ben je op zoek naar organisaties in de buurt die jou kunnen helpen met welzijn en gezondheid? 3 tips!

  1. De Welzijnswijzer van Stad Roeselare helpt je op weg. Dit platform bundelt zorgverleners en welzijnsorganisaties in de regio.
  2. Is wat de dokter zegt soms Chinees voor jou? Weet je niet goed wanneer je naar de dokter moet en wanneer naar het ziekenhuis? Hoe kan je online klevers van de mutualiteit aanvragen? Welke vragen over gezondheid houden jou bezig? Tijdens de workshopreeks ‘ Iedereen gezondheidsvaardig!’ gaan we samen met jou op zoek naar antwoorden op al je gezondheidsvragen! Schrijf je in voor de vervolgsessies van deze reeks of voor de volledige nieuwe reeks. Bezorg ons je naam en adres via Open School op het nummer 051 20 60 60.
  3. Wist je dat ARhus binnenkort een vaste stek krijgt in RADar, het nieuwe leer- en innovatiecentrum van AZ Delta? Ook daar gaan we aan de slag rond gezondheidsvaardigheden!
dokter