Catalogus

Ik wil een item uit het magazijn uitlenen. Hoe zit dit in elkaar?


Wil je een boek/cd/dvd/... uit ons magazijn in de kelder? Dan moet je dat op voorhand reserveren via de reserveerknop in de catalogus, zoals bij gewone reservaties. Lees hier hoe dit moet. Je kan maximum 10 titels tegelijk reserveren.

OPGELET: Niet-uitleenbare materialen kan je niet reserveren. Wil je een niet-uitleenbaar werk uit het magazijn aanvragen om in te kijken, vul dan dit formulier in. Voor de bewaarcollecties (bvb. Westflandrica) vul je dit formulier in. 

Wanneer kan je het afhalen?

Dat is afhankelijk van de dag waarop je het aanvraagt:

 • maandag t.e.m. donderdag: het werk ligt een dag later klaar vanaf 13u30 (Opgelet! Hou rekening met sluitingsdagen. Zijn we gesloten op vrijdag, dan ligt het werk pas maandag om 13u30 voor je klaar.)
   
 • vrijdag t.e.m. zondag: het werk ligt klaar op maandag vanaf 13u30.

Haal het af binnen de 7 dagen.

Waar afhalen?

 • Uitleenbaar werk: Het aangevraagde werk zal klaarliggen bij de reservaties op verdieping -0 van ARhus De Munt. Niet vergeten het op je pasje te zetten!
   
 • Niet-uitleenbaar werk: Dit wordt voor jou aan het onthaal op het gelijkvloers bewaard. Je kan dit inkijken en eventueel kopies nemen.

Hou ook steeds je mailbox in de gaten voor je komst, zodat we jou kunnen verwittigen als het werk toch niet tijdig klaargelegd kon worden.

Kostprijs?

Een magazijnwerk aanvragen is gratis.

Hoe vraag ik een titel uit een andere bib aan?

Vind je een titel niet terug in de collectie van ARhus, dan kan je via de catalogus aanvragen om het exemplaar van een andere bibliotheek te lenen.

Wat kan je aanvragen?

Via de catalogus kan je deze titels aanvragen:

 • Enkel oudere titels (meer dan 12 maanden).
 • Wel boeken, tijdschriften, cd’s, dvd’s, strips. Geen sprinters, games, daisyboeken, e-boeken, spelmateriaal, vertelplaten en toestellen

Voor wetenschappelijke werken stuur je ons een aanvraag via ibl@arhus.be. Je kan eventueel kijken in de catalogi van wetenschappelijke bibliotheken waar het te vinden is.
 

Alternatieven

 • Is het werk in ARhus aanwezig, maar uitgeleend? Dan kan je het reserveren.
 • Is het een nieuwe uitgave (minder dan 12 maanden oud)? Doe dan eerst een Aankoopsuggestie. We kopen met plezier de titel aan als deze past in de collectie!
   

Wat kost het?

 • € 3 voor IBL-aanvragen uit openbare bibliotheken in Vlaanderen (www.bibliotheek.be)
 • Voor aanvragen uit wetenschappelijke of universiteitsbibliotheken betaal je het tarief gevraagd door de instelling die levert + verwerkingskosten.
   

Hoe aanvragen?

Stap 1: Zoek de gewenste titel op in de catalogus. Je krijgt de melding dat er geen resultaten gevonden zijn. Als het wel beschikbaar is in andere bibs, dan verschijnt hier een kadertje met de titel op. Klik op de knop 'beschikbaar'.

ibl aanvraag

 

Stap 2: Je wordt nu naar de Vlaamse catalogus bibliotheek.be geleid. Kijk of scroll iets naar beneden en klik op 'Meld je aan om de beschikbaarheid...'. Meld je vervolgens aan met je Mijn Bibliotheek-profiel.
Heb je nog geen profiel, dan lees je hier hoe je dit aanmaakt.

ibl aanvraag

 

Stap 3: Na aanmelden wacht je eventjes tot ARhus Roeselare verschijnt. Klik vervolgens op de knop 'Laat een exemplaar brengen (3 EUR)'.

IBL reservatie

 

Stap 4: Kijk in het volgend scherm de gegevens na. Klik tot slot op de knop 'Bevestig aanvraag'. 

IBL aanvraag stap 4

 

Uitzondering: Voor wetenschappelijke werken stuur je een e-mail naar ibl@arhus.be met vermelding van je naam, lidnummer ARhus en zoveel mogelijk gegevens over het werk dat je wil aanvragen (titel, auteur, uitgave, …)
 

Levering, afhalen en terugbrengen

 • De normale leveringstijd bedraagt een 10-tal dagen, maar kan niet gegarandeerd worden. De titel kan immers uitgeleend of gereserveerd zijn in de andere bibliotheek en de verzending kan vertraging oplopen. Je krijgt een bericht als de titel voor jou uitgehaald werd door de andere bib.
 • Zolang de titel niet uitgehaald is door een andere bib, kan je de aanvraag kosteloos annuleren (in Mijn Bibliotheek).
 • Je krijgt een bericht zodra de titel voor je klaar ligt in ARhus. Pas dan kan je er achter komen. Vraag ernaar aan het onthaal op het gelijkvloers van ARhus De Munt.
 • Je kan de titel standaard 4 weken uitlenen en 1x 4 weken verlengen.
 • Terugbrengen doe je ook aan het onthaal van ARhus De Munt.

Hoe zoek ik een boek, cd, film of een ander item op in de catalogus?

Geef één of meerdere zoekwoorden in en druk op Enter of klik op 'Zoeken' om te zoeken. Als je even wacht krijg je ook zoeksuggesties te zien die je kunt aanklikken.

De zoekresultaten kun je verfijnen (bv. op materiaal of jaar van uitgave) met de filters die onder de zoekbox verschijnen, of sorteren met de sorteeroptie rechts boven de zoekresultaten. 

screenshot filteren en sorteren

 

Klik op een resultaat om een gedetailleerde beschrijving te zien en te weten te komen of het materiaal aanwezig is in de bib. Met de 'waar staat het' knop klik je meteen door naar die beschikbaarheidsinformatie.

Hoe kan ik zien of een item beschikbaar is in ARhus?

Doe een opzoeking en klik door naar de detailpagina van het item.

Op de detailpagina zie je aan de rechterzijde meteen een indicatie van het aantal beschikbare exemplaren. Klik op de 'waar staat het' knop of scroll naar beneden om de precieze plaatsing in ARhus te zien.

screenshot samenvatting beschikbaarheid

Hoe reserveer ik een item?

Hoe reserveer ik een item?

 

 1. Log in op 'Mijn Bibliotheek'. Als je dit nog niet eerder hebt gedaan, moet je eerst een profiel aanmaken. Hoe? Dat lees je hier.
   
 2. Zoek nu het gewenste materiaal op in de catalogus en klik op de blauwe knop 'Vind een exemplaar'.
  reserveren

   

 3. Vervolgens klik je op de blauwe knop 'Reserveer'.
  Reserveer een item stap 2

   

 4. In de volgende stap kies je de afhaallocatie

  Materialen worden klaargelegd in de ARhus-afdeling waar het materiaal in collectie zit. Bv. materialen uit ARhus De Munt kunnen niet afgehaald worden in ARhus Rumbeke.

   
 5. Kies een uitgave (optioneel).

  Hier kan je eventueel een keuze maken tussen een beschikbaar of uitgeleend werk (de kostprijzen verschillen).
  Je kan ook een bepaalde uitgave van een boek kiezen: een reisgids van dit jaar is bijvoorbeeld beter dan een reisgids uit 2020.

   
 6. Bevestig je reservatie door op de blauwe knop ‘reservering plaatsen’ te klikken.
   

OPGELET: Niet-uitleenbare materialen kan je niet reserveren. Wil je een niet-uitleenbaar werk uit het magazijn aanvragen om in te kijken, vul dan dit formulier in. Voor de bewaarcollecties (bvb. Westflandrica) vul je dit aanvraagformulier in.

Wanneer kan ik het afhalen?

Van zodra het voor je klaarligt krijg je een bericht via mail of per brief. 

Na dat bericht kan je jouw reservatie binnen de week afhalen tijdens de openingsuren
In ARhus De Munt ligt dit klaar in het rek ‘reserveringen’ op verdieping -0; in de andere afdelingen vraag je het materiaal aan de infobalie.

Opgelet: materialen uit het magazijn worden de volgende werkdag vanaf 13u30 klaargelegd (niet in het weekend of na een sluitingsdag).

Hoeveel kost een reservatie?

Een uitgeleend materiaal reserveren kost € 1.
Een beschikbaar materiaal laten klaarleggen kost € 1.
Een magazijnaanvraag is gratis.

Betalen kan online via je Mijn Bibliotheek account, aan de betaalautomaat in ARhus De Munt of aan een infobalie in afdelingen Rumbeke, Beveren of Gitsestraat.

Annuleren?

Als je een reservatie annuleert, dan blijft de reservatiekost bestaan. Als het werk nog niet voor jou is klaargezet kan je vragen om deze kost te annuleren. Stuur daarvoor een mailtje naar info@arhus.be.

Hoe lijstjes maken van je favoriete bibliotheekitems?

Stap 1

Klik tijdens het zoeken in de catalogus op de 'zet op lijst' knop om boeken en andere items op een persoonlijk lijstje te bewaren.

lijstjes2.jpg

Als je nog niet aangemeld bent zal je eerst even moeten aanmelden met je Mijn Bibliotheek profiel. Nog geen profiel? Lees hier hoe je een profiel aanmaakt.

Stap 2:

In het volgende venstertje kan je een nieuwe lijst maken (of een item aan een bestaande lijst toevoegen). 

lijstjes3.PNG

Vul een naam in voor je lijst, bijvoorbeeld 'Favoriete boeken' en klik op 'Aanmaken'.

lijstjes4.PNG

Stap 3:

Het lijstje is nu gemaakt, en de titel is eraan toegevoegd. Om het resultaat te zien klik je op 'Ga naar lijst'.

lijstjes5.PNG

Hier zal je ook meteen kunnen zien of de titels op jouw lijst aanwezig zijn of uitgeleend:

lijstjes6.PNG

Meer weetjes:

Je kan een lijstje ook downloaden als pdf of csv als je het op je eigen pc wilt bewaren.

Je kan je lijst ook publiek maken voor anderen. Daarvoor klik je bijvoorbeeld op 'Kopieer URL'. Je kan dit ook terug ongedaan maken.

lijstjes 8.PNG

Met de knop 'Kopiëren naar' kan je de titel kopiëren naar een andere persoonlijke lijst. Of, als je naar de lijst van iemand anders kijkt, dan kan je die titel naar je eigen lijst kopiëren.

Een overzicht van al je lijsten vind je door bij je gebruikersnaam in het gebruikersmenu de optie lijsten te kiezen. 

lijstjes7.PNG

 

Hoe kan ik kranten- en tijdschriftartikels zoeken en online lezen?

 

faq krantenarchief zoekbox

 

Klik op het tabblad Krantenarchief om deze digitale collectie te doorzoeken. Na het versturen van de zoekopdracht krijg je de mogelijkheid om de resultaatslijst te verfijnen op bron (de naam van de krant of het tijdschrift), taal of datum.  Ook kan je de lijst sorteren volgens datum (standaard is de lijst gesorteerd naargelang de overeenkomst met de zoekopdracht).

 

Krantenarchief verfijnen en sorteren

 

Om het artikel te lezen, klik je op de knop Lees het volledige artikel. Als je op de titel van een artikel klikt en nog niet aangemeld bent, krijg je het startscherm van Mijn Bibliotheek te zien. Meld je aan om het artikel te lezen.

Bevind je je in de bib? Dan hoef je niet aan te melden en word je automatisch doorgestuurd naar het artikel.

Zoeken als een pro: hoe werken met de zoektaal van de catalogus?

Tijdens het zoeken krijg je filter- en sorteeropties te zien die je eenvoudigweg kunt aanklikken. Als je dat wenst kun je echter volledig zelf een voorgefilterde zoekopdracht ingeven in het zoekvak. Hieronder vind je een overzicht van de zoekindexen die je kunt gebruiken.

Alle zoektermen zijn ook te combineren met de booleaanse operatoren AND, OR, NOT (bv format:boek AND dateacquired:now-1m NOT subject:romans) Bevat de gebruikte waarde een spatie dan dien je met aanhalingstekens te werken (bv niet author:Doris Lessing maar author:"Doris Lessing").

Vervolgens kun je ook het resultaat op een andere manier sorteren. Standaard worden ze namelijk weergegeven in volgorde van relevantie. Om volgens jaar van uitgave te sorteren, kan je de parameter &hardsort=year meegeven in de URL, bijvoorbeeld: /catalogus?q=dateentered:now-2days&hardsort=year 

Zoekvragen met codes kunnen ook gecombineerd worden. Lees daarvoor het artikel over Gecombineerde zoekvragen.  
 

Zoekindexen

author:
author:"Doris Lessing"
Auteursnaam, hoeft niet de volledige naam te zijn

title:
title:"harry potter en de vuurbeker" 
Titel of een deel ervan

subject:
subject:Berlijn
Onderwerp / thema

format:
format:krant
Mogelijke waarden: boek, krant, tijdschrift, artikel uit tijdschrift, cd, dvd, fundel, ...
Zie ook onder "Wat?" op de homepagina van de catalogus
*format:e-boek = eigen e-boektitels + cloudlibrary e-boektitels
(enkel eigen e-boektitels zie index pbs-subloc of kast, enkel cloudlibrary e-boektitels zie index cloudlibrary)

cloudlibrary:
cloudlibrary:*
Enkel titels uit Cloudlibrary 
bv. cloudlibrary:* AND author:rowling

type:
type:film
Mogelijke waarden : fictie, non-fictie, muziek, film

language:
language:turks 
Publicatietaal is Turks

languageo:
languageo:turks
Originele ("o") taal is Turks (publicaties vertaald uit het Turks)

platform:
platform:"playstation 3"

doelgroep:
doelgroep:"vanaf 12-14 jaar"
doelgroep:"jeugd"
Mogelijke waarden: jeugd, volwassenen, of een specifieke leeftijdsverwoording (bijvoorbeeld: “vanaf 0-2 jaar”, "vanaf 9-11 jaar" of “vanaf 15 jaar”).
Zie ook onder "Voor wie?" op de homepagina van de catalogus

erkreadinglevel:
erkreadinglevel:"ERK A2"

uitgever:
publisher:"de eenhoorn"
Naam van de uitgever

siso:
SISO:706
SISO-code

zizocode:
zizocode:lalala
Mogelijke waarden: ZIZO-codes (Zonder Inspanning ZOeken) in Open Vlacc

level: 
level:"avi 6" 
Mogelijke waarden: Nieuwe en oude AVI-leesniveaus

utitle:
utitle:"Un ballo in maschera"
Uniforme titel

mc_code:
mc_code:J1
Code van de Vlaamse muziekclassificatie 

series:
series:Kiekeboe
series:dwarsligger
Reekstitel

nur:
nur:"623"
NUR-code (een classificatie van de uitgever) 

url:
url:stad.gent
URL waar het resultaat beschikbaar is

awards:
awards:"man booker prize"

functiecode:
Bij deze index moet je 2 argumenten opgeven.
author_relator:"trl|*" (voor bv. alle vertalers)
author_relator:"trl|Liesbeth Van Nes" (voor bv. één bepaalde vertaler)

bibno: 
bibno:2722901
"Winnend" identificerend nummer, meestal Vlacc-nummer, maar kan ook een lokale id zijn

isbn:
isbn:9789044610420

issn:
issn:10771-8179  

ean:
ean:7318599915418

uitgeversnr: 
uitgeversnr:"47715-8"

sourceid:
sourceid:HFX7489
Identificatienummer in een andere databank, bv. CDR-recordnummer

frabl:
frabl:"35A28B3E75F1ACA0"
De frabl is de code waarop verschillende edities gegroepeerd worden. Door erop te zoeken zie je alle uitgaven, die normaal samen weergegeven worden, zonder groepering als een resultatenlijst. Dit is ook de link onder "Andere uitgaves" die je bij "Ook in andere collecties" op de detailweergave van een catalogusitem terugvindt.

tracktitle:
tracktitle:”my favorite things”
Titel van een track

year:
year:2009
Publicaties uitgegeven in 2009

dateentered:now-7d
dateentered:now-7d..
Ingevoerd in de laatste 7 dagen

dateacquired:now-7d
dateacquired:now-7d
Aanwinsten van de laatste 7 dagen (enkel in lokale catalogi, niet op bibliotheek.be)

Andere mogelijkheden om een datum te vormen:
now: vandaag
d, day, days: je kan dagen optellen of aftrekken
m, month, months: je kan maanden optellen of aftrekken
y, year, years: je kan jaren optellen of aftrekken
c, century, centuries: je kan eeuwen optellen of aftrekken

Exacte datum zoeken: 
dateentered:20130624 
Ingevoerd op 24/6/2013

Datumbereiken zoeken: 
..1900: alles tot 1900
bv. alle publicaties uitgegeven na 1900: year:..1900 
2010..: alles na 2010
bv. alle aanwinsten na 2010: dateacquired:2010.. 
1990..1995:
bv. alles ingevoerd tussen (en inbegrepen) 1990 en 1995: dateentered:1990..1995

 

Zoekindexen voor bibliotheekmedewerkers

Deze indexen (PBS-specifieke indexen) zijn vooral bedoeld voor bibliotheekpersoneel. Ze doorzoeken de velden uit het plaatskenmerk. Ze bieden de mogelijkheid om één onderdeeltje van de collectie in de kijker te zetten.

De indexen zijn zo gebouwd dat ze werken per 'branch' (locatienaam). Locatienamen moeten correct gespeld worden, ze zijn meestal samengesteld uit de naam van de gemeente/naam van de locatie.

Voor WISE bibliotheken zijn de locatienamen als volgt samengesteld: provincienaam/naam van de bibliotheek/naam van de locatie' (‘naam van de locatie’ is optioneel).  De naam van de bibliotheek is meestal de naam van de gemeente maar dat is niet in alle gevallen zo. Dit kan je te weten komen door iets op te zoeken in een filiaal en vervolgens naar de URL te kijken. Bv. https://hasselt.bibliotheek.be/catalogus?branch=Bibliotheek%20Hasselt%20Limburg%2FKuringen&q=test . De naam van de bibliotheek is hier “Bibliotheek Hasselt Limburg” (%20 staat voor een spatie). Je kan dit ook altijd navragen bij onze servicedesk.
 

Als de waarden die je gebruikt spaties bevatten moet je aanhalingstekens gebruiken. Bv. sublocatie:"limburg/lommel|Tienerromans 15+ (grijs)"

Omdat de PBS-prefix binnen afzienbare tijd haar betekenis verliest t.a.v. EBS/Wise zijn reeds aliassen voorzien.  Ze worden telkens tussen haakjes vernoemd en zijn nu al te gebruiken.

pbs-barcode (of barcode):

 • zoek naar een specifiek exemplaar om het in de kijker te zetten
 • pbs-barcode: combineer je met branchnaam, pipe-teken en de barcode van het gezochte exemplaar

bv. pbs-barcode: "arhus roeselare|RL6277438" (of barcode:"arhus roeselare|RL6277438")
bv. WISE:
pbs-barcode:Limburg/Lommel|11051328464 (of barcode:Limburg/Lommel|11051328464)
pbs-barcode:"Limburg/Bibliotheek Hasselt Limburg/Kuringen|11154157276" (of barcode: "Limburg/Bibliotheek Hasselt Limburg/Kuringen|11154157276")

Voor Wise werkt de index 'barcode' ook op vestigingsnummer, dus bv barcode:4530|RL636196X

pbs-loc (of vestiging):

 • toon de collectie van een bepaalde locatie van de bibliotheek
 • pbs-loc: combineer je met branchnaam, pipe-teken en de volledige locatiecode voor niet-WISE bibliotheken en het vestigingsnummer voor WISE bibliotheken

bv. pbs-loc:"arhus roeselare|OBRL_RLHB" (of vestiging:"arhus roeselare|OBRL_RLHB")
bv. WISE:
pbs-loc:"Limburg/Bibliotheek Hasselt Limburg/Kuringen|2121" (of vestiging:"Limburg/Bibliotheek Hasselt Limburg/Kuringen|2121")

Voor Wise werkt de index 'vestiging' ook op vestigingsnummer, dus bv vestiging:4060

pbs-subloc (of kast):

 • toon de inhoud van een bepaalde sublocatie van de bibliotheek
 • pbs-subloc: combineer je met branchnaam, pipe-teken en de sublocatiecode voor niet-WISE bibliotheken en de verwoording van de kast voor WISE bibliotheken

bv. pbs-subloc:gent/hoofdbibliotheek|4F (of kast:gent/hoofdbibliotheek|4F)
bv. WISE:
pbs-subloc:"Oost-vlaanderen/Erpe Mere|Taalpunt" (of kast:"Oost-vlaanderen/Erpe Mere|Taalpunt")
pbs-subloc:"Oost-Vlaanderen/Sint-Niklaas/Nieuwkerken|Volwassenen fictie" (of kast:"Oost-Vlaanderen/Sint-Niklaas/Nieuwkerken|Volwassenen fictie")
(*eigen e-boektitels: De meeste bibliotheken geven de eigen e-boektitels een bepaalde sublocatie of kast die verwijst naar het toestel waar ze zijn opgeslaan.  Dat maakt dat deze index dus ook van toepassing is om de eigen e-boektitels op te halen.
bv. kast:"Oost-Vlaanderen/Laarne/Hoofdbibliotheek|E-boek")

Voor Wise werkt de index 'kast' ook op vestigingsnummer, dus bv kast:"4062|VERHALENDE BOEKEN (12-14 jaar)" 

Let op, maak je gebruik van het veld 'afdeling' bij kast (zie afbeelding) dan dien je de publieke beschrijving hiervan ook mee te nemen. In voorbeeld hieronder wordt dat dan kast:"4080|gelijkvloers groteletterboeken".

 

printscreen afdeling bij kast

 

pbs-class (of rmt):

 • toon de inhoud van alles met dezelfde 'Aard van het werk/PK-genre'
 • pbs-class: combineer je met branchnaam, pipe-teken en code van de aard of RMT
      

bv. pbs-class:Antwerpen/Antwerpen|SPR (of rmt:Antwerpen/Antwerpen|SPR)
bv. WISE:
rmt:Oost-Vlaanderen/Kruisem/Kruishoutem|B2

Voor Wise werkt de index 'rmt' ook op vestigingsnummer, dus bv rmt:6320|B4

pbs-signature (of signatuur):

 • geef weer wat dezelfde signatuur heeft
 • pbs-signature: combineer je met branchnaam, pipe-teken | en de signatuur
      

bv. pbs-signature:sint-gillis-waas|738.8
            (of signatuur:sint-gillis-waas|738.8)
bv. WISE:
pbs-signature:Oost-Vlaanderen/Beveren|CHAR
(of signatuur:Oost-Vlaanderen/Beveren|CHAR)

Voor Wise werkt de index 'signatuur' ook op vestigingsnummer, dus bv signatuur:6320|char 

pbs-zizo (of zizo):

 • toon de records met deze ZIZO-code in het plaatskenmerk. Let op: dit werkt alleen als de ZIZO-code afzonderlijk in het plaatskenmerk doorkomt (niet bij Brussel en PBS Limburg)
 • pbs-zizo: branchnaam pipe-teken en ZIZO-code
      

bv. pbs-ZIZO:lokeren|WTUIT (of zizo:lokeren|WTUIT)
bv. WISE:
pbs-zizo:Oost-Vlaanderen/Sint-Gillis-Waas/Hoofdbibliotheek|VRKUN (of zizo:Oost-Vlaanderen/Sint-Gillis-Waas/Hoofdbibliotheek|VRKUN)

Voor Wise werkt de index 'zizo' ook op vestigingsnummer, dus bv zizo:6320|LGAGVT

taalpunt
Toon de records met deze taalpuntcode in het plaatskenmerk.
taalpunt:TJW

E-boeken uitleenplatform

Waarom krijg ik geen toegang tot het uitleenplatform cloudLibrary?

Om e-boeken te kunnen lenen moet je lid zijn van een bibliotheek die deze dienst aanbiedt. Je kan je enkel aanmelden met je Mijn Bibliotheek-profiel als je lidmaatschap bij de bib nog geldig is.

Hoe zoek ik enkel op boeken die beschikbaar zijn?

Bij ‘filters’ kan je onder ‘bekijken’ aanduiden dat je enkel boeken wil zien die ‘nu beschikbaar’ zijn.

Kan ik een e-boek ook lezen in het buitenland?

Ja. Je hebt wel internet nodig om een boek te downloaden op een toestel naar keuze.

Hoe zit het met lenen, verlengen, reserveren en boetes?

Je kan per Mijn Bibliotheek-profiel telkens 2 e-boeken lenen en 2 e-boeken tegelijk reserveren. Het aantal lidmaatschappen in dat profiel speelt geen rol.

Een reservatie blijft 3 dagen beschikbaar. Als een gereserveerd e-boek vrij is en je hebt nog geen 2 titels uitgeleend, wordt het e-boek automatisch aan jou uitgeleend. Heb je al 2 boeken uitgeleend en wil je graag een andere titel lenen? Dan dien je eerst één titel terug in via ‘Mijn boeken’ in de app of de desktopversie.

Het is niet mogelijk om e-boeken te verlengen wegens de langere uitleentermijn van 6 weken. Wil je een boek toch langer houden? Dan leen je het opnieuw uit als de uitleentermijn verstreken is. Let wel: dit is enkel mogelijk indien het boek niet gereserveerd is door een andere lener. Zolang een e-boek niet gereserveerd werd door iemand anders, kan je het onbeperkt opnieuw uitlenen.

Aangezien je niet te laat kan inleveren, moet je nooit een boete betalen. Na 6 weken verdwijnt het boek automatisch uit je bibliotheek.

 

 

Ik heb verschillende lidmaatschappen aan ‘Mijn Bibliotheek-profiel’ gekoppeld. Kan ik dan meer e-boeken ontlenen?

Per ‘Mijn Bibliotheek-profiel’ kan je 2 boeken uitlenen en 2 boeken reserveren. Het profiel voor CloudLibrary is gekoppeld aan je ‘Mijn Bibliotheek-profiel’ en niet aan je lidmaatschap. Gezinnen of koppels die met een gedeeld Mijn Bibliotheek-profiel werken (waar dan al hun bibkaarten aan gekoppeld zijn), zouden dan beter elk een Mijn Bibliotheek-profiel aanmaken. Dan kan elk gezinslid 2 e-boeken lenen.

Hoe kan ik inloggen op CloudLibrary?

Je logt in met je ‘Mijn Bibliotheek-profiel’.  Kies voor:

1) country: Belgium;

2) state/province: e-boeken Vlaanderen en Brussel;

3) find your local library: de bib

Kan ik op verschillende toestellen tegelijk lenen?

Ja, je kan met één 'Mijn bibliotheek'-profiel je e-boek op 7 verschillende toestellen tegelijk lezen. Via de bladwijzer kan je onthouden waar je zat in het boek.

Verdwijnt het e-boek vanzelf van mijn e-reader ook wanneer ik offline ben?

Ja, in de boeken die je kan ontlenen zijn voorzien van ingebouwde DRM (Digital Rights Management). Dat is een beveiliging van de e-boeken die zo geprogrammeerd is dat ze automatisch na 6 weken van je toestel verdwijnen (ook als je offline bent).

Kunnen we op 1 toestel met meerdere CloudLibrary profielen lezen?

Deel je eenzelfde toestel met anderen? Dan kan je met meer dan 1 CloudLibrary profiel aanmelden op een toestel. Klik in de CloudLibrary app op het toestel bij ‘Home’ op ‘Kaarten Bekijken’ en vervolgens op ‘Kaarten + Nieuwe toevoegen’

Op welke toestellen kan ik e-boeken ontlenen? En zijn er handleidingen?

Smartphone of tablet

Om e-boeken te ontlenen op een smartphone of tablet moet je de cloudLibrary-app installeren op je smartphone of tablet. De app is beschikbaar voor iOS (iOS 8 of recenter), Android (Android 4.1 of recenter) en ook voor de tablets (en niet de e-readers) van Amazon (Nook, Kindle Fire, Kindle Fire HD en Kindle Fire HDX).

Meer info vind je in de handleiding cloudLibrary voor tablet/smartphone apple of cloudLibrary voor tablet/smartphone android.

E-reader

Je kan de e-boeken lezen op bijna alle e-readers. Enkel de Kindle e-readers van Amazon zijn niet compatibel. Een beperkt aantal verouderde e-readers zijn ook niet bruikbaar.

In de handleiding cloudLibrary voor e-reader apple of cloudLibrary voor e-reader android wordt stap voor stap uitgelegd hoe je e-boeken via cloudLibrary op je e-reader kan plaatsen.

Computer

Om e-boeken te ontlenen via je computer ga je naar https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/deBib/Featured en meld je je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel. 

Meer info vind je in de handleiding cloudLibrary voor pc .

Je kan met 1 Mijn Bibliotheek-profiel e-boeken tegelijk lezen op 7 verschillende toestellen. Via de bladwijzer kan je onthouden waar je zat in het boek.

 

 

Waarom krijg ik een foutmelding als ik een e-boek naar mijn e-reader sleep?

Als je het boek wel kan downloaden maar het niet kan slepen van je Adobe Digital Editions naar de e-reader (omdat je een foutmelding krijgt dat je geen toestemming hebt), kan het zijn dat je je computer nog moet autoriseren in Adobe Digital Editions. Dit is zeer makkelijk te verhelpen door in AEI op “help” te klikken en vervolgens op  “computer autoriseren”. Dan kan je je inloggegevens van je Adobe account invullen en is het probleem normaal gezien van de baan en kan je wel e-boeken naar je e-reader slepen.

Waarom krijg ik de melding “UserBlocked” wanneer ik via de app probeer in te loggen in CloudLibary?

Het kan zijn dat wanneer je recent je wachtwoord van Mijn Bibliotheek hebt veranderd dat je dan de melding "UserBlocked" krijgt wanneer je inlogt bij CloudLibrary. Probeer eens in te loggen met je nieuwe wachtwoord. Lukt dit niet, deïnstalleer dan de app en installeer hem opnieuw. Wanneer je dan opnieuw inlogt met je nieuwe wachtwoord zou dit moeten lukken.

Mijn Bibliotheek

Een boek is in bestelling of vermist. Kan ik verwittigd worden wanneer dit terug beschikbaar is?

Ben je geïnteresseerd in een bepaald boek, dvd of cd, maar is die in bestelling of vermist? Dan kan je een gratis e-mail ontvangen wanneer die terug beschikbaar is in ARhus. 

Hoe werkt dit?

 • Zoek het boek op en klik op 'Vind een exemplaar'
 • Klik op 'Stuur me een e-mail' en vul je e-mailadres in.
stuur een seintje via mail

Is een boek opnieuw binnen, dan kan je het reserveren of meteen komen ophalen in de bib. 

Hoe kan ik mijn uitgeleende materialen verlengen?

menu voor de klant

Meld je aan bij Mijn Bibliotheek om je uitleningen te bekijken en om de uitleentermijn van uitgeleende items te verlengen. Nog geen profiel aangemaakt? Volg deze stappen.

Wanneer je bent aangemeld kun je het gebruikersmenu gebruiken om je persoonlijke gegevens te consulteren. Het bekijken van je uitleningen vind je als eerste optie terug.

Als je meerdere lidkaarten gekoppeld hebt kies dan de bibliotheekkaart waarvan je de uitleningen wenst te bekijken.

Bij elk item kun je zien wanneer en in welke bibliotheek je het geleend hebt. Je ziet ook hoe lang je uitleentermijn nog loopt, of dat deze vervallen is. Items waarvan je de uitleentermijn kunt verlengen hebben een verlengknop. Zie je geen verlengknop? Dat betekent dat verlengen voor dat item niet (meer) mogelijk is. Bovenaan het overzicht is er ook een knop waarmee je in één keer alle items die verlengbaar zijn kunt verlengen.

Let steeds goed op de terugbrengdata, want die kan verschillen per item.

Kan ik mijn kosten bij ARhus online betalen?

Jazeker. Kopietjes, telaatgeld, reservatiekosten, noem maar op: betaal snel, handig en coronavirusvrij via je Mijn Bibliotheek-profiel. Betalen doe je in 4 simpele stappen:

 1. Meld je aan met jouw Mijn Bibliotheek-profiel.
  Nog geen profiel? Lees hier hoe je een account aanmaakt.
 2. Klik in het menu bij jouw naam op 'Kosten' 
 3. Klik op betaal nu en selecteer vervolgens de kosten die je wil afrekenen.
 4. Je komt op een betaalpagina waar je jouw kosten kan afrekenen.

De bibliotheek van Bilzen maakte een handig filmpje! Opmerking: in het filmpje klikken ze op 'Betalingen'. Dit woord is ondertussen veranderd naar 'Kosten'.

Mijn lidmaatschap is verlopen. Wat moet ik doen?

Je kan jouw lidmaatschap online verlengen en betalen via dit formulier.

Of ga even langs bij één van onze baliemedewerkers om jouw lidmaatschap opnieuw met een jaar te verlengen. 

Wees gerust: als je niet direct van onze diensten gebruik wil maken, kan dat wel even wachten.

Meer info en tarieven

Hoe kan ik een overzicht krijgen van mijn uitleningen en mijn uitgeleende materialen verlengen?

Meld je aan bij Mijn Bibliotheek om je uitleningen te bekijken en om de uitleentermijn van uitgeleende items te verlengen. Nog geen profiel? Volg deze stappen.

Wanneer je bent aangemeld kun je het gebruikersmenu gebruiken om je persoonlijke gegevens te consulteren. Het bekijken van je uitleningen vind je als eerste optie terug.

Als je meerdere lidkaarten gekoppeld hebt kies dan de bibliotheekkaart waarvan je de uitleningen wenst te bekijken.

Bij elk item kun je zien wanneer en in welke bibliotheek je het geleend hebt. Je ziet ook hoe lang je uitleentermijn nog loopt, of dat deze vervallen is. Items waarvan je de uitleentermijn kunt verlengen hebben een verlengknop. Zie je geen verlengknop? Dat betekent dat de uitleenvoorwaarden van jouw bibliotheek geen verlenging meer toestaan. Bovenaan het overzicht is er ook een knop waarmee je in één keer alle items die verlengbaar zijn kunt verlengen.

Kan ik een mailtje krijgen als het einde van mijn uitleentermijn nadert?

Als je bij het inschrijven bij de bibliotheek je mailadres doorgaf aan de bibliotheekbalie dan krijg je normaal gezien automatisch een mailtje een aantal dagen voor de uitleentermijn verloopt. 

Tip: kijk zeker ook na of de mail niet in een spam-folder is beland.

Krijg je nog geen automatische mails aan? Neem contact met ons op en dan brengen we dit voor jou in orde.

Hoe koppel ik extra lidkaarten aan mijn Mijn Bibliotheek profiel?

Meld je aan bij Mijn Bibliotheek en kies bij je gebruikersnaam in het gebruikersmenu de optie 'bibliotheken en lidmaatschappen'.

Je ziet een overzicht van alle reeds gekoppelde lidmaatschappen. 

Klik onderaan de pagina op de Voeg bibliotheekkaart toe knop en volg de stappen.

Na het invullen van je lidmaatschapsgegevens en geboortedatum krijg je een e-mail met een unieke bevestigingscode toegestuurd op het e-mailadres dat bij de bibliotheek bekend is. Kijk je spamfolder na als je de mail niet meteen in je inbox vindt. De toegestuurde code moet je ingeven om de koppeling te voltooien. Kreeg je de mail niet aan? Neem dan contact op met de bib.

Een visuele weergave van hoe dat werkt zie je hier:

Hoe maak ik een Mijn Bibliotheek-profiel aan?

Klik op "Aanmelden bij Mijn Bibliotheek" (rechtsboven op de site) en klik op de aanmeldpagina de link "Maak een profiel aan" aan.

Mijn Bibliotheek aanmeldscherm juli 2020

 

Volg de stappen van het registratieformulier:

 1. Geef het e-mailadres op dat je wil gebruiken voor je profiel, klik "Ga verder". 
 2. Vul je bibliotheek in, klik "Ga verder".
 3. Vul je bibliotheekkaartnummer of rijksregisternummer in en je geboortedatum in het formaat jjjj-mm-dd (dus bv. 1990-02-20), klik "Ga verder".
  (Gaat het om een klaspas of groepspas, geef dan je eigen geboortedatum in.)
 4. Je ontvangt een e-mail met een unieke code op het e-mailadres dat bij de bibliotheek bekend is. Kijk je spamfolder na als je de mail niet meteen in je inbox vindt. Om de koppeling te voltooien moet je deze unieke code ingeven, klik "Ga verder".
 5. Vervolledig je Mijn Bibliotheek-profiel: hier kies je een eigen wachtwoord en een gebruikersnaam. Daarmee kun je later inloggen op onze site. Klik op “Profiel aanmaken”. 
 6. Als laatste stap bevestig je je e-mailadres via de mail de je kreeg en je bent klaar!

Of bekijk het hoofdstuk over registreren:

 

Waarom een Mijn Bibliotheek profiel aanmaken?

Als je een profiel hebt bij Mijn Bibliotheek kun je:

 • jouw ontleende materialen online verlengen of gewenste items reserveren
 • thuis de digitale collecties van de bib bekijken: GoPress krantenarchief, Fundels, e-boeken ...
 • een overzicht van je kosten bekijken
 • lidmaatschappen van verschillende bibliotheken of verschillende gezinsleden samen beheren. Aan één profiel kun je zoveel lidkaarten koppelen als je wenst.
 • lijstjes maken en bewaren van je favoriete bibliotheekitems

Reglement en tarieven

Waarom is mijn lidmaatschap "in afwachting van bevestiging"?

Als je via deze website inschreef om lid te worden van ARhus, dan beschik je over een voorlopig lidmaatschap. Om een volwaardig lidmaatschap te krijgen moet je nog even met je identiteitskaart langskomen aan de balie. Je doet dit best binnen de 2 maand. Tijdens deze periode kan je beperkt gebruik maken van de dienstverlening van ARhus. Je kan bijvoorbeeld nog niets uitlenen. 

Opgelet: als je niet binnen de 2 maand langskwam, dan worden jouw aanvraag en je openstaande reserveringen geannuleerd. Dan kan je geen gebruik meer maken van de online dienstverlening van ARhus. De kostprijs van klaarstaande reservaties blijft bestaan, omdat hiervoor al diensten geleverd zijn.  

Welke soorten lidmaatschap zijn er in ARhus?

Standaard lidmaatschap

Een standaard lidmaatschap voor volwassenen kost €5 per jaar. Voor jeugd tot 18 jaar is het gratis.

Vrijetijdspas

Toon ons je geldige vrijetijdspas en wij maken je lidmaatschap gratis. 

Leerkrachten

 • Ben je leerkracht, dan heb je recht op ons exclusief leerkrachtenabonnement met meer voordelen. Voor lesgevers binnen Roeselare is dit gratis, wie lesgeeft buiten Roeselare betaalt €5 per jaar.
  Vraag jouw leerkrachtenabonnement op voorhand aan.
   
 • Ben je leerkracht in opleiding? Dan kan je een leerkrachtenabonnement aanvragen waarmee je meer kunt uitlenen. Dit kost €5 per jaar. 
  Vul het formulier in en kom met je studentenpas naar de balie.

Diensten, instellingen en organisaties

Diensten, instellingen en organisaties kunnen een aparte lidkaart aanvragen om voor professioneel gebruik boeken, cd’s, … te ontlenen. Bv: zorginstellingen, kinderopvang, …Met zo'n groepspas kan je tot 50 materialen per keer ontlenen. Dit lidmaatschap is gratis.
Vraag je groepspas meteen aan!

Als je al lid bent van een andere Midwestbib

ARhus is onderdeel van het samenwerkingsverband Midwest. Als je lid bent van één van de deelnemende gemeenten (Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Roeselare, Staden, Oostrozebeke, Pittem, Tielt, Wielsbeke en Wingene) betaal je jaarlijks 1 keer 5€ lidgeld voor alle bibliotheken samen. Je moet je wel inschrijven in elke bib die je wil gebruiken. Je betaalt geen lidgeld als je nog een geldig lidmaatschap in een andere Midwestbib hebt.

Opgelet: zorg ervoor dat je lidgeld betaald is voor je je lid maakt in een andere Midwestbib. Anders wordt er wel 2x lidgeld gevraagd.

Wat als je recht hebt op een gratis lidmaatschap, maar er verschijnt toch lidgeld?

Betaal het lidgeld dan nog niet, en kom langs aan de balie. Wij zetten dit dan voor je recht.