Lees je mee?

De Leesjury (voorheen Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen) is een leuke leesclub voor kinderen en jongeren. Je leest tijdens het schooljaar een aantal boeken en praat er gezellig over met je leeftijdsgenoten. Daarna kies je je favoriet en mag je deelnemen aan het grote slotfeest.

Ben je tussen 4 en 18 jaar oud en hou je van verhalen? Schrijf je dan in als jurylid!

leesclub de leesjury

Zo werkt het

In ARhus zijn er 6 leesgroepen voor kinderen van 4 tot 16 jaar die samen gezellig 1 keer per maand samenkomen. Voor groepen 1 t.e.m. 5 is dat op zondagvoormiddag van 11 tot 12 uur. De datum voor groep 6 (14-16 jaar) bepalen jullie samen met je begeleider.

Lees je liever op eigen tempo of ben je ouder dan 16 jaar? Dan kan je deelnemen aan de Internetjury

Kinderen uit leesgroep 1-4 lezen acht boeken per jaar, jongeren uit leesgroep 5-7 lezen er zes. Op het einde van het jaar kies je je favorieten. 'Iedereen Leest' verzamelt in april alle stemmen van alle leesgroepen en maakt de winnaars bekend. Juryleden, auteurs en illustratoren ontmoeten elkaar op verschillende slotfeesten.

De winnende boeken van de Leesjury 2021-2022 vind je hier of in mei en juni op de themastand op verdieping +2 van ARhus De Munt.

Welke boeken lees je?

Op www.deleesjury.be kan je ontdekken welke boeken er dit jaar gelezen worden. Het is een selectie uit het recente aanbod Nederlandstalige en vertaalde literatuur, gemaakt door een ervaren team van bibliotheekmedewerkers, leerkrachten, oud-juryleden… Er wordt over gewaakt dat er in de lijsten voldoende afwisseling zit qua genre, moeilijkheidsgraad, thema’s. Op die manier kan je je leeshorizon verruimen.

Ontdek de titels van leesjaar '22-'23!

Schrijf je in!

Wil je graag meedoen met de Leesjury? Schrijf je in voor 1 van deze opties:

Word begeleider van een leesgroepje

We zoeken nog 2 vrijwilligers die kinderen begeleiden bij het lezen van enkele genomineerde boeken. Het gaat om kinderen van 8 tot 10 jaar of jongeren van 14 tot 16 jaar. Ben jij gebeten door jeugdliteratuur en wil je wat tijd vrijmaken om jouw enthousiasme te delen? Stel je kandidaat!