Boek
Nederlands

De vele levens van Amory Clay : roman

William Boyd (auteur), Jan Fastenau (vertaler)
Amory Clay, zowel oorlogs- als societyfotografe, beschrijft haar turbulente leven in de 20e eeuw.
Titel
De vele levens van Amory Clay : roman
Auteur
William Boyd
Vertaler
Jan Fastenau
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Sweet caress : the many lives of Amory Clay
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2015
474 p. : ill.
ISBN
9789025446178 (paperback)

Besprekingen

In de boeken van William Boyd (Schotland, 1952) is levensechtheid van levensbelang. Amory Clay, zijn hoofdpersonage, is door Boyd verzonnen, maar hij doet er alles aan haar zo waarheidsgetrouw te beschrijven. Hij verweeft waargebeurde verhalen van echte mensen, zoals Martha Gellhorn, in zijn verhaal, hij gebruikt dagboeken om de suggestie van waargebeurd te versterken en hij illustreert het verhaal met foto’s, zogenaamd van Amory Clay. Het verhaal is verdeeld in zes boeken, elk boek een stuk uit haar bruisende leven. Deze worden gescheiden door dagboekfragmenten van de zeventigjarige Amory, die een teruggetrokken bestaan op een Schots eiland leidt. Haar leven loopt parallel met de highlights van de twintigste eeuw: van de roaring twenties in Berlijn tot aan de oorlog in Vietnam. Een overtuigend en liefdevol portret van een geëmancipeerde en bijzondere vrouw.

Over William Boyd

William Andrew Murray Boyd (Accra, 7 maart 1952) is een Schots roman- en scriptschrijver.

Biografie

Als Schot werd William Boyd op 7 maart 1952 geboren in Accra, de hoofdstad van Ghana. Hij bracht hier en in Nigeria, alwaar zijn moeder een lerares was en zijn vader een dokter, veel tijd door. Hij was zelfs in Nigeria tijdens de Biafra-oorlog, die duurde van 1967 tot 1970. Het had hem beïnvloed. "Het was gek, idioot en totaal niet zoals ik had verwacht dat oorlog zou zijn. Mijn beeld van oorlog, dat ik uit boeken en van de televisie had gehaald, bleek niet juist."

Toen hij negen jaar oud was, ging hij naar Gordonstoun, in Moray. Daarna voltooide hij een studie 'Frans' aan de Universiteit van Nice. Hierna studeerde hij nog Engels en filosofie aan de Universiteit van Glasgow. Na de studie aan de universiteit van Glasgow ging hij studeren aan 'Jesus College', een college van de Universiteit van Oxford. Hij completeerde daar een …Lees verder op Wikipedia