Boek Nederlands

De geschiedenis van het pad : een voetreis

Torbjørn Ekelund (auteur), Maud Jenje (vertaler)
+1
De geschiedenis van het pad : een voetreis
×
De geschiedenis van het pad : een voetreis De geschiedenis van het pad : een voetreis

De geschiedenis van het pad : een voetreis

Torbjørn Ekelund (auteur), Maud Jenje (vertaler)
Genre:
Introductie in de aard en het ontstaan van paden, verweven met impressies van persoonlijke voetreizen van de schrijver.
Titel
De geschiedenis van het pad : een voetreis
Auteur
Torbjørn Ekelund 1971-
Vertaler
Maud Jenje
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Stiens historie : en reise til fots
Uitgever
Amsterdam: De Geus, 2019
206 p.
ISBN
9789044541564 (paperback)

Besprekingen

Blootsvoets het rechte pad af

Een journalist laat zijn schoenen en zijn auto staan en trekt de Noorse natuur in. Hij leert er zijn voetzolen en zichzelf beter kennen.

Alle Noorse mannen glimmen van gezondheid en lijken op elkaar. Op het achterplat van De geschiedenis van het pad staart Torbjørn Ekelund je frisgewassen aan. Precies Karl Ove Knausgård, maar dan wat jonger.

Dat heeft met al dat wandelen te maken, die Noorse lentefrisheid, activiteit die Ekelund met geestdrift uitvoert. Op zijn dertigste kreeg hij een epileptische aanval waarna hij zijn rijbewijs moest inleveren. Uit noodzaak ging Ekelund dan maar stappen, jaarlijks gemiddeld 3.000 kilometer, 'eindeloos veel kleine etappes'. Gedaan met het sedentaire leven als kantoorslaaf, weg lage rugpijn, spreken met de voeten.

Frilutsliv

In Noorwegen hebben ze het gemakkelijk. Het regent er vaak maar ze hebben jaloersmakend veel bossen, bergen en eilanden én de Hardangervidda. Per vierkante kilometer Noorwegen moeten ze bovendien slechts 13,99 Noren kwijt. (Ter herinnering, de bevolkingsdichtheid bedraagt in Vlaanderen 462.) Plaats genoeg voor paden alom…Lees verder

Op latere leeftijd bleek de Noorse journalist en schrijver Torbjørn Ekelund (1971) aan epilepsie te lijden. Hij moest zijn auto aan de kant zetten en ging vanaf dat moment te voet door het leven. 'En zo kwamen de paden terug in mijn leven', zegt hij. In dit boek stapt hij door de geschiedenis van het pad en de lopende mens. Langs de eerste jagersverzamelaars, bekende langeafstandswandelaars, beroemde routes en het verschil tussen natuurlijke en aangelegde paden. Hij weeft er zijn eigen wandelervaringen doorheen: op blote voeten lopend over het eiland Kråkerøy en zonder kaart of kompas struinend door de bossen rond Oslo. Maar het liefst keert hij in gedachten terug naar het pad uit zijn kindertijd. Het pad vanaf de familiehut in de Noorse bergen waar hij als kind zijn vakanties doorbracht; een pad verbonden met herinneringen aan mensen en gebeurtenissen. 'Want paden wijzen naar iedereen die ons is voorgegaan', zegt de schrijver, 'en naar iedereen die de eerste sporen heeft gemaakt'. Di…Lees verder