Boek
Nederlands

De teleurgang van de Waterhoek

Stijn Streuvels (auteur)
+1
De teleurgang van de Waterhoek
×
De teleurgang van de Waterhoek De teleurgang van de Waterhoek

De teleurgang van de Waterhoek

Door de bouw van een brug over de Schelde wordt een Vlaams gehucht uit zijn isolement gehaald, hetgeen spanningen oproept en verzet uitlokt.
Titel
De teleurgang van de Waterhoek
Auteur
Stijn Streuvels
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2021 | Andere uitgaves
423 p.
ISBN
9789401478267 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

De teleurgang van den Waterhoek" is gebaseerd op waar gebeurde feiten en verhaalt de bouw van een brug over de Schelde en de weerstand die dat opwekt bij de plaatselijke bevolking, een weerstand die culmineert in een dubbele moord. Het is de strijd tussen het verleden en de toekomst, de landelijke traditie en de vooruitgang, de natuur en de techniek. En het boek wordt van in het begin berucht om de pikante liefdesaffaire tussen het boerenmeisje Mira en de ingenieur Maurice. Wie nooit de eerste druk heeft gelezen, zal zich wellicht afvragen waar al die heisa om ging. Nu krijgt men eindelijk opnieuw de kans om te ontdekken wat een groot schrijver Frank Lateur eigenlijk was en hoe goed hij erotische gevoelens wist neer te schrijven.

In zijn verantwoording doet Edward van Houtte de volledige ontstaansgeschiedenis van het boek uit de doeken en citeert uitgebreid uit de correspondentie met de uitgevers. Verder laat hij aan de hand van een aantal voorbeelden zien hoe Streuvels nog ijv…Lees verder
Een verhaal uit 1927, gebaseerd op gebeurtenissen in de tijd van de bouw van de Scheldebrug tussen Avelgem en Ruien, omstreeks 1906. Deken Broekman, de veerman, verzet zich heftig tegen de bouw van de brug die het dorp uit zijn isolement zal halen. Het dorp is een gemeenschap met hechte banden, maar ook met zware vooroordelen. Dat wordt duidelijk aan de figuur van Mira, kleindochter van Broekman. Zij is een uitgestotene, geboren uit een relatie van haar moeder met een buitenlander. Als zij eerst omgang heeft met haar oom, maar deze weer inruilt voor de jonge ingenieur die aan de brug werkt, welke liefde ook weer teleurstelt, is zij het levende bewijs dat de kloof tussen stad en platteland niet te overbruggen is. Zal zeker door een enigszins literair geschoolde lezerskring gewaardeerd worden. De tekst van deze uitgave in moderne spelling is overgenomen uit het Volledig Werk (1971-1973). Stijn Streuvels, pseudoniem voor Franciscus Petrus Maria (Frank) Lateur (1871-1969), wordt wel gezie…Lees verder

Over Stijn Streuvels

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door De originele uploader was Bart Van Mol op de Nederlandstalige Wikipedia

Stijn Streuvels, pseudoniem voor Franciscus Petrus Marie (Frank) Lateur (Heule, 3 oktober 1871 – Ingooigem, 15 augustus 1969) was een Vlaams schrijver.

Situering

Streuvels geldt als een van de belangrijkste vernieuwers uit de Nederlandstalige letteren. In een hoogst creatieve en originele taal, die zijn werk vandaag voor sommigen moeilijk toegankelijk maakt, schreef Streuvels naturalistische novellen die verwantschap vertonen met het werk van Émile Zola en de grote Russische auteurs van zijn tijd (met name Tolstoj).

Uit het archief met nominaties voor de Nobelprijs voor de Literatuur bij de Zweedse Academie blijkt dat Streuvels van 1937 tot en met 1957 dertien keer genomineerd is geweest voor de Nobelprijs. Ook in 1965 en 1969 werd hij volgens het Nobelprijsarchief genomineerd.

Schoolverlater op veertienjarige leeftijd, en van dan af in de leer als bakkersgast, werd en bleef Streuvels een meertalige autodid…Lees verder op Wikipedia