Boek
Nederlands
Elisa en Beatrice ontmoetten elkaar toen ze veertien waren, in een stadje aan de Toscaanse kust. Elisa belandde daar door een reeks onbegrijpelijke beslissingen van haar moeder, terwijl Beatrice er al haar hele leven woonde. In alles zijn ze elkaars tegenpolen, maar ze delen één overheersend gevoel: eenzaamheid. Wanneer ze op een dag besluiten om een dure spijkerbroek te stelen, ontstaat er een vr
Titel
Een vriendschap
Auteur
Silvia Avallone
Vertaler
Manon Smits
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Un'amicizia
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
442 p.
ISBN
9789403137315 (paperback)

Besprekingen

De diva en de studiebol

In haar jongste roman verdiept Silvia Avallone zich nogmaals in de groeipijnen van pubermeisjes, de beklemmende saaiheid van Italiaanse provinciesteden en de bevrijdende kracht van de literatuur.

Gelukkige gezinnen komen in de boeken van Silvia Avallone nauwelijks voor, afwezige vaders, depressieve moeders en aan hun lot overgelaten jongeren des te meer. Elf jaar geleden verscheen haar debuutroman, Staal, over de vriendschap tussen twee opgroeiende tienermeiden in het Toscaanse havenstadje Piombino. Het boek werd met prijzen overladen, zorgde voor een internationale doorbraak en werd zelfs verfilmd.

In haar vierde en jongste roman, Een vriendschap, voert de Bolognese schrijfster nog maar eens twee hartsvriendinnen ten tonele, tegen de setting van een niet nader genoemd kustplaatsje waarin de oplettende lezer moeiteloos het troosteloze stadje uit haar debuut herkent. Ze verdiept zich eens te meer in de groeipijnen van pubermeisjes, de beklemmende saaiheid van Italiaanse provinciesteden en de bevrijdende kracht van de literatuur, maar bovenal rekent ze genadeloos af met de internetrevolutie, die ons leven de afgelopen twintig jaar ingrijpend heeft veranderd.

Dat…Lees verder