Boek
Nederlands

Porselein

Paul Verrept (auteur), Ingrid Godon (illustrator)
+1
Porselein
×
Porselein Porselein
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Porselein wordt door zijn bezorgde, bange moeder opgesloten in huis. Zijn verlangen naar vrijheid wordt steeds groter. Maar wat is werkelijkheid en wat is hoop, fantasie of droom? Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Porselein
Auteur
Paul Verrept
Illustrator
Ingrid Godon
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2015
72 p. : ill.
Aantekening
Paul Verrept schreef Porselein in opdracht van Muziektheater Transparant
ISBN
9789462910621 (hardback)

Besprekingen

Een surreëel verhaal over Porselein die door zijn bezorgde, bange moeder wordt opgesloten in huis. Porseleins verlangen naar vrijheid wordt steeds groter, zijn angst steeds duisterder. Of lijkt dat alleen maar zo? Wat is werkelijkheid en wat is hoop, fantasie of droom? Tekst en illustraties vertellen dit verhaal samen. Personen en objecten op de schetsen in tinten blauw, zwart en geel zijn nooit goed zichtbaar; ze lijken slechts schijn. Dit weerspiegelt de ongrijpbaarheid van het verhaal. Het verhaal kent een aantal vertellers. Ik-verteller Porselein, een auctoriële verteller die alles overziet en becommentarieert en een derde persoon die Porselein lijkt te observeren. Het verhaal kent vele lagen en is voor vele interpretaties vatbaar. Een enkele zin of een nieuw zicht op een prent kan de lezer bij herlezing op een compleet ander spoor brengen. Dit boek is prachtig en doet wat literatuur moet doen: wrijven, schuren, ongemak brengen en aan het denken zetten. Een kinderboek? Niet in het…Lees verder

Porselein

De thematiek van dit boek is wreed, zeer wreed. Het gaat over een moeder die haar eigen zoon gevangen houdt. Hierdoor zal het boek bepaalde lezers intrigeren en andere lezers afstoten. Ik moet bekennen dat ik tijdens een eerste lezing bij de eerste categorie hoorde. De wanhoop van de zoon samen met de loyaliteit die hij nog voelt voor zijn moeder zijn schrijnend. Als lezer kan je jezelf afschermen door jezelf te vertellen dat het maar een boek is. Het verhaal is zo zwaar dat het niet van de eerste keer volledig binnenkomt.

Gelukkig kan je een boek ook een tweede keer lezen. Hierbij valt weer op hoe weinig woorden dat Paul Verrept nodig heeft om een heel verhaal te vertellen. Tussen de regels is meer tekst te vinden dan de woorden die wel in het boek gedrukt staan. Door subtiele hints krijg je een beeld van de leefsituatie van het gezin. De spanningsboog bouwt zeer geleidelijk aan op. Ook het kleurenpalet in de illustraties van Ingrid Godon breidt uit, er komt een lichtge…Lees verder

Over Paul Verrept

Paul Verrept (Deurne, 12 maart 1963) is een Belgische schrijver van kinderboeken, illustrator en grafisch vormgever.

Biografie

Verrept studeerde eerst aan het RITSC en vervolgens aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Beide opleidingen zet hij vervroegd stop. Bij de tweede opleiding is dat omwille van zijn theaterambities. Verrept ondervindt later dat theater niet zijn medium is, maar blijft wel theateraffiches ontwerpen, en start zo zijn carrière als grafisch ontwerper.

Als ontwerper van affiches is Verrept een minimalist. Zijn belangrijkste klanten waren (en zijn): Monty, Cie. de Koe, Laika, Peter De Graef, Comp. Marius, De Helling en Kunst/Werk. In 1997 ontvangt Verrept de Agfa-prijs voor theateraffiches.

Naast grafisch ontwerper is Verrept ook sinds 1994 actief als auteur en als illustrator.

Verder werkt hij samen met uitgevers en literaire organisaties, zoals de Stichting Lezen, …Lees verder op Wikipedia

Suggesties