Boek
Nederlands

Tilde de Wilde

Paul van Loon (auteur), Georgien Overwater (illustrator)
Tilde is een prinses. Ze moet van de koning met een echte prins trouwen. Dat wil Tilde niet. Ze loopt weg. AVI-M4. Voor kinderen die snel gaan met lezen, vanaf ca. 6,5 jaar.
Leesniveau
AVI 3, AVI E3
Titel
Tilde de Wilde
Auteur
Paul van Loon 1955-
Illustrator
Georgien Overwater
Taal
Nederlands
Editie
Herziene uitgave
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2021
27 p. : ill.
Aantekening
Herziene uitgave van Tilde de Wilde, eerder verschenen in 2008
ISBN
9789048743193 (hardback)

Besprekingen

Tilda is geen gewone prinses. Ze wil niet met een prins trouwen. Ze zoekt het avontuur op en ontmoet opwindende mensen, onder andere een reus, heks en draak die gesitueerd zijn in hun eigen verhaal. Met de draak gaat ze ervandoor als een prins haar vraagt om met hem te trouwen. De hoofdpersoon is een stoere prinses met veel lef, wat kinderen zeker zal aanspreken. Het verhaal op AVI-E3 is eenvoudig geschreven in korte zinnen, die telkens op een nieuwe regel beginnen. Er is gebruikgemaakt van leestekens en hoofdletters. De bladspiegel is overzichtelijk met veel sfeervolle illustraties, veelal paginagroot. Dit verhaal verscheen in 2008 onder dezelfde titel, maar met een hoger AVI-niveau (AVI-M4). Het kwam destijds uit in de reeks 'Lees! met Paul van Loon', die ter gelegenheid van zijn 25-jarig schrijverschap verscheen. Deze aantrekkelijk uitziende en verzorgde uitgave met leesoefenstof is geschikt voor kinderen vanaf ca. 6,5 jaar.

Tilde de Wilde

Tilde is een prinses die het prinsessenleven beu is: ze wil wat beleven. Ze trekt haar prinsessenkleren uit, doet een broek aan en gaat op zoek naar haar eigen verhaal. Tilde beleeft het ene avontuur na het andere: met een rover, een reus, een wolf en een heks. Ze stapt steeds in iemand anders verhaal, maar dat zint haar niet. Zij is Tilde de Wilde en wil haar eigen verhaal. Uiteindelijk komt ze een draak met kiespijn tegen, omdat die sukkel een zoete prins heeft ingeslikt. Ze trekt de kies van de draak; de prins komt te voorschijn en wil met haar trouwen. Tilde denkt er niet aan, dan moet ze haar wilde leven opgeven. Dus neemt ze afscheid van de prins en springt op de rug van de draak op zoek naar ... haar eigen verhaal. Best een grappig verhaal voor beginnende lezers, al is het niet zo origineel. Het hoofdpersonage zal kinderen zeker aanspreken en wat ze beleeft is net spannend genoeg om hen tot het einde te boeien. Vooraan staan pittige illustraties waar de lezer de juiste titel…Lees verder

Over Paul van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties