Boek
Nederlands

Schermgaande jeugd : over jeugd en media

Patti Valkenburg (auteur)
+1
Schermgaande jeugd : over jeugd en media
×
Schermgaande jeugd : over jeugd en media Schermgaande jeugd : over jeugd en media

Schermgaande jeugd : over jeugd en media

Patti Valkenburg (auteur)
Onderzoek naar het gebruik, de aantrekkingskracht en de effecten van media op kinderen en adolescenten.
Titel
Schermgaande jeugd : over jeugd en media
Auteur
Patti Valkenburg
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus Bert Bakker, 2014
411 p. : ill.
ISBN
9789035142688 (paperback)

Besprekingen

Patti Valkenburg is hoogleraar Media, Jeugd en Samenleving aan de UvA. Als wetenschapper doet zij binnen het CcaM (Center for Research on Children, Adolescents and Media) onderzoek naar de invloed van mediagebruik op kinderen. De ontwikkelingen gaan zo snel – en het einde is nog lang niet in zicht – dat een herschrijving van 'Beeldschermkinderen' nodig was. De aanpak is breed: analyses, experimenten en observationele studie. Veel onderzoeken wereldwijd blijken strijdig met elkaar en dit vraagt dan weer nader onderzoek. Het blijkt bijna onmogelijk consistente resultaten te verkrijgen. Dat is nodig om algemeen geldende uitkomsten toe te kunnen spitsen op het individu. Een belangrijk doel van de auteur is die 5-10% van de kinderen – dat zijn er altijd nog vele tienduizenden – die schadelijke effecten ondervinden van het mediagebruik beter te leren begrijpen en gerichter te helpen. Het boek is in grote lijnen te wetenschappelijk voor ouders, maar aan studenten en docenten biedt het veel. …Lees verder

Over Patti Valkenburg

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Berlage55

Patti M. Valkenburg (Delft, 19 augustus 1958) is Universiteitshoogleraar Media, Jeugd en Samenleving aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is de oprichtster van CcaM, het Onderzoekscentrum Jeugd en Media. In 2011 ontving zij voor haar werk de Spinozapremie.

Biografie

Valkenburg begon op haar dertigste met een studie Pedagogiek aan de Universiteit Leiden waar zij twee jaar later (in 1990) cum laude afstudeerde en vier jaar later cum laude promoveerde op een proefschrift over de invloed van televisie op de fantasie van kinderen. Daarna vervolgde zij haar loopbaan aan de Universiteit van Amsterdam, waar zij in 1997 werd benoemd tot hoogleraar Jeugd en Media. Valkenburgs onderzoek is vanaf haar promotie zonder onderbreking gesteund geweest door Nederlandse en Europese financiers van wetenschappelijk onderzoek zoals de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en de European Research Council.

Lees verder op Wikipedia