Boek
Nederlands

Cocktails & ketchup

Maren Stoffels (auteur)
+1
Cocktails & ketchup
×
Cocktails & ketchup Cocktails & ketchup

Cocktails & ketchup

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Skatermeisje Sofie (16, ik-figuur) raakt in de ban van haar nieuwe, stoere klasgenote Lewi. Doordat Sofie haar andere vriendschappen verwaarloost, komt ze al snel alleen te staan. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Cocktails & ketchup
Auteur
Maren Stoffels
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Cocktails en ketchup
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2011
141 p.
ISBN
9789025857875 (paperback)

Besprekingen

De jonge schrijfster Maren Stoffels debuteerde met Dreadlocks & Lippenstift en was meteen razend populair bij de Nederlandse jeugd. Na Piercings & parels, een tweede boek over de vriendinnen Sofie (15) en Floor (16), sluit ze met Coctails en ketchup de trilogie af. Sofie laat zich helemaal meeslepen door de nieuwe klasgenote Lewi en haar vrienden. Ze begint te spijbelen en gaat de stoere toer op. Daarbij kwetst ze om de haverklap haar vroegere vriendinnen Roosmarijn en Bella. Op de achtergrond speelt nog altijd het anorexia- probleem van haar vriendin Floor, met wie ze blijft corresponderen.

Echte chicklit, zeer clichématig, maar waarschijnlijk heel herkenbaar voor tieners die van een dergelijke wereld dromen. Positief is de evolutie van Sofie: dwepende lezers, ongetwijfeld meisjes, volgen van dichtbij hoe het zover kon komen met haar en hoe ze weer langzaam tot inzicht komt. De personages zijn 16 en 17, maar lijken mentaal en in hun taalgebruik jonger. Ook…Lees verder
De 16-jarige Sofie raakt in de ban van de nieuwe leerlinge Lewi, die doet waar ze zin in heeft – roken, tattoos zetten, spijbelen, etc. – en lak heeft aan de rest van de wereld. Sofie is blind voor Lewi's fouten en laat haar oude vriendenkring links liggen. Ze wordt, als ze haar vriendin Roos ongelooflijk kwetst en gaat stelen, door haar vriendinnen uitgespuugd. Laatste deel van de trilogie* over het leven van Sofie, dat weliswaar los te lezen is van de eerste twee delen, maar dan mis je wel de nodige achtergrondinformatie. Stoer willen zijn, meelopen, alleen aan jezelf denken en het allemaal nog positief kunnen beargumenteren, worden uitstekend verwoord door dit in de ik-vorm geschreven verhaal, afgewisseld met de e-mails tussen Sofie en Floor (schreefloos lettertype). Het eind is redelijk happy behalve de terugval van anorexiapatiënt en hartsvriendin Floor, wat het verhaal juist realistischer maakt. De titel slaat net als bij de vorige delen op het verschil in jeugdgroepen. Weer een…Lees verder

Over Maren Stoffels

Maren Inne Stoffels (Amsterdam, 13 januari 1988) is een Nederlandse schrijfster.

Biografie

Stoffels begon op haar 15e met schrijven van haar gepubliceerde boeken. In 2006 behaalde zij haar mavodiploma.

Doorbraak en daarna

Op haar 15e besloot Stoffels haar verhalen te sturen naar Uitgeverij Leopold, waar men wel enthousiast was, maar men vond haar nog te jong. Twee jaar later verscheen haar eerste boek, Dreadlocks & Lippenstift, waarmee ze op 17 april 2005 in Utrecht de Prijs van de Jonge Jury en de Debuutprijs won. Na dit debuut volgden Piercings & Parels en Cocktails & Ketchup, die samen met Dreadlocks & Lippenstift een trilogie vormen over het leven van hoofdpersonage Sofie. Tussen het uitbrengen van Piercings & Parels en Cocktails & Ketchup zitten vier maanden.

Stoffels volgende boek, Sproetenlie…Lees verder op Wikipedia