Boek
Nederlands

Gebarentaal : de taal van doven in Nederland

Liesbeth Koenen (auteur), Tony Bloem (auteur), Ruud Janssen (auteur)
Onderwerp
Gebarentaal
Titel
Gebarentaal : de taal van doven in Nederland / Liesbeth Koenen, Tony Bloem, Ruud Janssen ... [et al.]
Auteur
Liesbeth Koenen Tony Bloem Ruud Janssen
Taal
Nederlands
Editie
3de herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 1998
223 p. : ill.
ISBN
90-254-2320-5

Besprekingen

Een onmisbaar boek over taal en communicatie. Hoe ontstaat een gesproken taal, hoe ontstaat een doventaal en wat zijn de overeenkomsten en verschillen? Met onstuitbaar enthousiasme en veel kennis en praktijkervaring hebben de diverse auteurs gewerkt aan een boek over alle ins en outs van de gebarentaal: de grammatica, (inter-)nationale dialecten, de mogelijkheden tot abstract gebruik. En, ontzettend inventief, mooi en zelfs ontroerend, het vertalen van een aantal gedichten. Niet alleen voor doven en hun eigen sociale kring, ook voor gewone scholen in basis- en voortgezet onderwijs, voor opleidingen, belangstellenden en, eigenlijk voor alle liefhebbers van taal en praten. Een boek voor iedereen dus. Mooi verzorgd, geschreven en uitgegeven. Alle gebaren zijn in tekeningen met een blauwe steunkleur uitgebeeld.

Over Liesbeth Koenen

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Marco Frigerio

Liesbeth Koenen (Tilburg, 11 juni 1958 - 19 augustus 2020) was een Nederlands taalkundige, wetenschapsjournalist en auteur.

Biografie

Opleiding

Ze ging van 1970 tot 1972 naar het Henric van Veldeke College te Maastricht. Na in Oegstgeest het Rijnlands Lyceum te hebben doorlopen ging zij aan de Universiteit van Amsterdam Nederlandse Taal- en Letterkunde studeren. In 1985 deed zij haar doctoraalexamen Algemene Taalwetenschap met specialisatie theoretische taalkunde. Ze studeerde af bij Hugo Brandt Corstius.

Carrière

Ze werd de eerste Nederlandse journalist die zich uitsluitend op taal richtte.

Na haar studie deed ze een cursus wetenschapscorrespondentie, en interviewde in dat kader de taalkundige Noam Chomsky. Het interview verscheen in NRC. Als freelance wetenschapsjournalist werd zij in 1986 medewerker van …Lees verder op Wikipedia