Boek
Nederlands

Anna gooit haar tutjes weg

Kathleen Amant (auteur)
+1
Anna gooit haar tutjes weg
×
Anna gooit haar tutjes weg Anna gooit haar tutjes weg

Anna gooit haar tutjes weg

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
De tandarts vindt peuter Anna te groot geworden voor een speen. Anna gooit heel dapper al haar speentjes weg. Hoe moet ze nu slapen? Prentenboek met grote, zwartomlijnde kleurenillustraties. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Fopspenen
Titel
Anna gooit haar tutjes weg
Auteur
Kathleen Amant
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2022 | Andere uitgaven
[28] p. : ill.
ISBN
9789044810356 (hardback)

Besprekingen

In dit verhaal neemt Anna afscheid van haar tutjes, wat voor veel peuters en hun ouders een herkenbaar gegeven is. Vaak hebben beide partijen het even moeilijk en dit boekje maakt duidelijk dat dit niet zo hoeft te zijn.

Het advies van de tandarts is een goed argument en vertrekpunt om de tutten weg te doen. Dit maakt het ook aanvaardbaar voor Anna, en zonder inmenging van andere volwassenen onderneemt ze stappen om groot te worden. Ze laat ons eerst kennismaken met de drie tutjes en demonstreert hoe ze perfect in haar zak passen. Anna twijfelt of ze wel zal durven de tutten weg te gooien, en zeker als ze met de derde tut voor de vuilnisbak staat, wordt het lastig. Dit is dan ook haar lievelingstut én de lekkerste!

Verder in het verhaal wacht je gespannen af of het haar wel lukt zonder die tutjes, vooral als ze naar bed moet, want dit is toch wel het moeilijkste moment. Als Anna zich bedenkt en op zoek gaat naar haar tutten, die ze even daarvoor weggegooid heeft, merkt z…Lees verder
De tandarts ontdekt dat peuter Anna nog steeds een speentje (hier tutje genoemd) gebruikt en waarschuwt voor scheefgroeiende tanden. Thuisgekomen neemt Anna uitvoerig afscheid van haar drie spenen alvorens ze die weggooit. Als ze daar spijt van heeft, biedt haar babybroer haar zijn speen aan, maar die wil ze niet. Verzorgd uitgegeven, vierkant prentenboek met afgeronde hoeken en stevige pagina's. De duidelijke illustraties staan steeds op de rechterbladzijde tegen een effen achtergrond en zijn met dikke, zwarte lijnen omgetrokken en met heldere kleuren ingekleurd. Ze passen goed bij de in een schreefloze handschriftletter gezette teksten links. Het enige minpunt aan de illustraties zijn de onbenullig aandoende gezichtsuitdrukkingen: meestal niet meer dan drie rondjes (ogen en mond) en een rond streepje voor de neus. Alle gezichten zijn extra groot aangegeven en bovendien en face afgebeeld. Het afgebakende onderwerp van dit prentenboek maakt het goed bruikbaar in opvoedsituaties thuis …Lees verder

Anna gooit haar tutje weg

Bij het bezoek aan de tandarts krijgt Anna de goede raad om zonder tutje te gaan slapen. Want als je lang een tutje gebruikt groeien je tanden krom en scheef. Grote meisjes slapen zonder tutje. Maar zou ze dat durven? Ze heeft wel drie tutjes in verschillende kleuren. Ze gooit ze één na één weg, maar aarzelt nog om haar blauwe tutje weg te gooien ... En toch, weg ermee! Wanneer Anna gaat slapen is ze ongelukkig want zonder tutje kan ze niet slapen. Grote broer Lucas komt haar troosten en ja hoor ... Anna slaapt zalig. Dat kunnen alleen grote meisjes. Afscheid nemen van een tutje is niet niks. Misschien kan dit verhaal helpen andere peuters te motiveren. Het prentenboek met grote kleurrijke illustraties en weinig tekst zal zeker aanspreken.

Over Kathleen Amant

Kathleen Amant (Aalst, 1969) is auteur en illustrator van prentenboeken voor peuters en kleuters. Kathleen studeerde Toegepaste Kunsten, en ging daarna aan de slag als vormgever bij Het Nieuwsblad. Na de geboorte van haar zoon werd ze zelfstandig graficus en illustrator.

Bibliografie

In 2000 begon een samenwerking met Kind en Gezin. Deze samenwerking duurde tien jaar. Vele Vlaamse gezinnen leerden zo de tekenstijl van Amant kennen.

In 2004 debuteerde ze met twee peuterboeken over het ondernemende en ondeugende meisje Anna (Clavis Uitgeverij). Ondertussen zijn er in de Anna-reeks een dertigtal boekjes verschenen, allemaal in de leefwereld van de kleuter: 'Anna op de boerderij', 'Anna en de zomer', 'Anna en haar lieve papa', 'Op je potje, Konijn', 'Anna gooit haar tutjes weg', 'Anna ruimt op', etc. De reeks werd ook in Denemarken, Frankrijk, Canada, Zwitserland, Zuid-Korea, Italië, Spanje, Amerika, China en Australi…Lees verder op Wikipedia