Boek
Nederlands

Blokje om

+1
Blokje om
×
Blokje om Blokje om
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Een fluitketel verandert in een huis dat verandert in een boot en een egel rolt zich uit en wordt een lieveheersbeestje. Tekstloos prentenboek met kleurrijke geometrische figuren, die steeds in iets anders transformeren, beginnend en eindigend met een geel vierkant. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Blokje om
Auteur
Judith Vanistendael
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2018
[72] p. : ill.
ISBN
9789045121734 (hardback)

Besprekingen

Wat kan er allemaal gebeuren in een tekstloos prentenboek dat met een geel vierkant begint? Veel, heel veel. Judith Vanistendael, bekend als illustrator en striptekenaar, speelt een kleurig en fantasierijk spel met geometrische vormen. Moeiteloos transformeert een cirkel van een mannetje met loopneus in een theepot waar thee uit komt. Iedere bladzijde vloeit op heel eigen wijze logisch voort uit de vorige. Een egel rolt zich uit en wordt een lieveheersbeestje en uiteindelijk brengt de zo’n zeventig pagina’s tellende vormenreis je weer terug bij dat gele vierkant. Dreumesen kunnen genieten van de kleuren en eenvoudige vormen. Peuters herkennen dieren, vormen en kleuren. Grotere kinderen zien hoe twee kleuren samen nieuwe kleuren maken. En volwassenen worden uitgedaagd eens iets anders te zien in cirkels, vierkanten en driehoeken. Hoewel uitgegeven als kinderboek, is dit een leeftijdsloos kunstboek. Een beeldboek om u tegen te zeggen. Vanaf ca. 3 jaar.

Blokje om

Eerst is er een geel vierkant. Dat transformeert in een cirkel, een vogelkopje met een hoedje, een bolle theepot, een driehoekige waterketel, het dak van een huis, enz. En dat gaat zo maar door, tot we uiteindelijk weer bij een geel vierkant uitkomen.De reeks voorwerpen begint rustig en eerder statisch, met hoofdzakelijk geometrische figuren, in primaire kleuren. Gaandeweg neemt de beweging toe, wanneer een vis over de bladzijden zwemt of een aap over de bladzijden buitelt, en dan breidt ook het kleurenpalet uit. De eenvoudige bladspiegel met een voorwerp tegen een witte achtergrond evolueert naar een bladvullende zonsondergang. Woorden komen er niet aan te pas, die mag je zelf verzinnen op je reis. Je kan simpelweg vormen en kleuren benoemen, maar nog beter laat je je op sleeptouw nemen door de rups, de egel, de vos, het spook, de vlinder en laat je je fantasie de vrije loop bij de prachtige illustraties van Judith Vanistendael. Dooreman zorgde ervoor dat deze m…Lees verder

Over Judith Vanistendael

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Judith Irene Vanistendael (Leuven, 1974) is een Belgische striptekenares en illustratrice.

Biografie

Na het secundair onderwijs studeerde ze één jaar aan de Hochschule der Künste te Berlijn. Daarna behaalde ze een licentie in de kunstwetenschappen aan de UGent. Daarna volgde ze nog een postgraduaatopleiding in Sevilla. Ondertussen tekende ze de illustraties voor Vlaamse Sprookjes van haar vader Geert van Istendael.

Terug in België werkte ze op verschillende plaatsen, maar besliste uiteindelijk zich toe te leggen op het tekenen. Ze schreef zich in 2000 in voor de opleiding Beeldverhaal aan de hogeschool Sint-Lukas te Brussel.

Ze illustreerde onder andere voor de uitgeverijen Atlas, Querido, Malmberg en Lannoo. Ze publiceerde ook enkele korte verhalen in striptijdschriften.

Werken

In 2007 is haar eerste stripalbum verschenen, De maagd en de neger. Dit werd het e…Lees verder op Wikipedia