Boek
Nederlands

Jeroen Brouwers : het verhaal van een oeuvre

+1
Jeroen Brouwers : het verhaal van een oeuvre
×
Jeroen Brouwers : het verhaal van een oeuvre Jeroen Brouwers : het verhaal van een oeuvre

Jeroen Brouwers : het verhaal van een oeuvre

Overzicht in woord en beeld van leven en werk van de Nederlandse schrijver (1940- ).
Onderwerp
Brouwers, Jeroen
Extra onderwerp
Informatieve werken
Titel
Jeroen Brouwers : het verhaal van een oeuvre
Auteur
Johan Vandenbroucke
Taal
Nederlands
Editie
2de uitgebreide en herziene editie
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2015 | Andere uitgaves
381 p. : ill.
ISBN
9789045028804 (paperback)

Besprekingen

Stroom publicaties voor 75 jaar Brouwers

De 75ste verjaardag van Jeroen Brouwers zet zaterdag niet enkel de Antwerpse Bourla in vuur en vlam, maar zorgt ook voor een verse opstoot van publicaties rondom de schrijver van De zondvloed en Geheime kamers.

1. Uitgeverij Atlas/Contact brengt tien titels van Brouwers opnieuw uit, in een geheel vernieuwde vormgeving, waaronder ook Winterlicht, Bezonken rood en Joris Ockeloen en het wachten. Verder komt er een luxe-editie van Het hout. Brouwers heeft de gewoonte zijn manuscripten te schrijven op papier dat hem toevallig voor de pen komt. Van de eerste pagina's van Het hout die Brouwers op een oude broodzak schreef, is een facsimile gemaakt, ingesloten in de nieuwe gebonden versie.

Voor de lijst van herdrukken, zie www.atlascontact.be.

2. Literair journalist en boekhandelaar Johan Vandenbroucke heeft zijn in 2005 verschenen schrijversprentenboek Het verhaal van een oeuvre grondig opgefrist. Leven en werk passeren de revue in een rijkelijk van citaten, beelden en documenten voorzien werkstuk, waarin Vandenbroucke de feiten deskundig op een rijtje zet. Hij onthoudt zich daarbij van al te veel interpretatie. En wijst op Brouwers' uitspraak in zijn Feuilletons: 'Een denkbeeldige…Lees verder

Naar aanleiding van vier decennia schrijverschap geeft Atlas in samenwerking met het Letterkundig Museum in Den Haag dit prentenboek uit over Jeroen Brouwers. De ondertitel 'het verhaal van een oeuvre' dekt perfect de lading. Het oeuvre van Brouwers, waarin alles met elkaar verweven is, vertelt het verhaal van een schrijversleven. Het is een prachtig overzicht geworden van veertig jaar Brouwers in de Nederlandstalige literatuur, of zoals het op de omslag te lezen staat: een omvattende biografische schets van het leven en werk van Jeroen Brouwers. Het is een must voor zowel de vele Brouwers-liefhebbers als voor hen die wel eens iets (meer) over de oude schrijver te weten willen komen.

Het boek is chronologisch opgebouwd en had op vraag van Brouwers zelf zijn werk als belangrijkste factor -- vandaar ook de ondertitel. Het mocht vooral geen familiefotoboek worden. Het eerste hoofdstuk heeft de toepasselijke titel 'Zo word je schrijver', want alles in het leven van Brouwers staat i…Lees verder
Met de subtiele ondertitel: 'Het verhaal van een oeuvre' wordt indirect gezegd – en dat wordt in het boek ook waargemaakt – dat het leven van Brouwers essentieel is om zijn werk te begrijpen. De auteur heeft zich er niet met een Jantje van Leiden vanaf gemaakt. Hij weet in kort bestek het verhaal over Brouwers' kleutertijd in Indonesië, zijn jeugd op een katholiek internaat en zijn werk als journalist, als uitgeefredacteur, als chroniqueur en als polemist ineen te weven met de wat moeizaam op gang gekomen carrière als romanschrijver. Met talloze foto's (deels in kleur) en andere documenten is dit boek verluchtigd. De auteur lijkt zich warm te lopen om de echte biografie van Jeroen Brouwers te gaan schrijven.

Over Johan Vandenbroucke

Johan Vandenbroucke (Roeselare, 27 april 1961) is literair journalist en eigenaar/oprichter van boekhandel/antiquariaat De Zondvloed te Mechelen en Roeselare.

Literaire journalistiek

Vandenbroucke werkte tot 2007 voor De Morgen, had een vaste column in het tijdschrift Knack, en was betrokken bij de redactie van literair tijdschrift De Brakke Hond. Verder publiceerde hij literatuur-kritische bijdragen, interviews en recensies in de tijdschriften De Parelduiker, De Poëziekrant, Yang, het Nieuw Wereldtijdschrift en Leesidee.

In 2005 stelde Vandenbroucke voor de reeks 'Schrijversprentenboeken' van het Letterkundig Museum 'Schrijversprentenboek 54' samen: een biografische schets van het leven en werk van Jeroen Brouwers. Naar aanleiding van Brouwers' 75e verjaardag verscheen dit boek in 2015 in een actualiseerde versie bij uitgeverij Atlas Contact als 'Jeroen Brouwers: het verhaal van een oeuvre'.

Lees verder op Wikipedia