Cd

Le bourgeois gentilhomme

Jean-Baptiste Lully (componist), Molière (naar het werk van), Paul-Antoine Bénos-Djian (uitvoerder)
Toon meer
Titel
Le bourgeois gentilhomme
Componist
Jean-Baptiste Lully 1632-1687
Naar het werk van
Molière
Uitvoerder
Paul-Antoine Bénos-Djian  (countertenor) Eva Zaïcik 1987- (mezzosopraan) Cyril Auvity  (countertenor) Thibault de Damas  (bas) Nicholas Scott  (tenor) Le Poème Harmonique  (ensemble)
Dirigent
Vincent Dumestre
Uitgever
Château de Versailles Spectacles, 2022
1 cd + boekje
Oorspr. opname
2021
Speelduur
01:15:34
EAN
3770011431632
CDR
DCX7467

Over Jean-Baptiste Lully

Jean-Baptiste Lully, oorspronkelijke naam: Giovanni Battista Lulli (omgeving Florence, 28 november 1632 – Parijs, 22 maart 1687) was een in Italië geboren componist uit de barok en schepper/vormgever van de Franse opera. Het grootste deel van zijn leven werkte hij in dienst van het hof van de Franse koning Lodewijk XIV, van waaruit hij het Franse muziekleven decennialang domineerde. Zijn werk had een belangrijke invloed op de ontwikkeling van de West-Europese muziek.

Biografie

Lully was de zoon van een molenaar en had weinig formele opleiding genoten. Hij leerde echter wel dansen, viool- en gitaarspelen en verdiepte zich in de muziek in het algemeen. In maart 1646, toen hij 13 jaar was, werden zijn muzikale talenten ontdekt door de graaf van Guise, die hem meenam naar Parijs, waar hij als manusje-van-alles en keukenhulp in dienst kwam van Mademoiselle de Montpensier (la Grande Mademoiselle). In ruil voor Italiaanse…Lees verder op Wikipedia

Suggesties