Boek
Nederlands

Kat en muis

James Patterson (auteur), Jan Smit (vertaler)
Zowel in Europa als in Amerika wordt jacht gemaakt op twee seriemoordenaars, maar pas wanneer de ene speurder de andere gaat helpen en er veel gruwelijke misdaden zijn gepleegd, wordt een eerste spoor ontdekt.
Extra onderwerp
Detectives
Titel
Kat en muis
Auteur
James Patterson 1947-
Vertaler
Jan Smit
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Cat and mouse
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 1999
379 p.
ISBN
90-274-6587-8 90-274-6867-2 (paperback)

Besprekingen

Rechercheur Alex Cross, tegelijk arts, psycholoog en vader van twee kinderen, volgt het spoor van ene Mr. Smith, een gevaarlijke psychopaat die in heel Amerika en Europa op lugubere wijze slachtoffers maakte om daarna weer spoorloos te verdwijnen. Cross heeft hiermee de handen al aardig vol, maar krijgt daar bovenop nog een telefoontje van een al net zo geschifte en megalomane seriemoordenaar, die hij vijf jaar geleden achter de tralies deed belanden. Soneji is ontsnapt uit de gevangenis en is uit op wraak. Plots ziet Cross zich geplaatst in de rol van de muis belaagd door twee bloeddorstige katten. De 'New York Times' schreef over Kat en muis dat het boek ruw en bloedstollend is voor wel twee thrillers, en wellicht hebben ze gelijk, want het ware beter geweest deze twee seriemoordenaars in aparte thrillers op te voeren. Nu lopen ze elkaar om de haverklap voor de voeten, wat op zijn zachtst gezegd ongeloofwaardig is en aanleiding geeft tot ongewild komische situaties. Twee seri…Lees verder
In 132 superkorte hoofdstukjes worden bijna evenveel moorden door twee psychopaten gepleegd en met nog een aantal referenties naar eerdere zaken van Alex Cross, de hoofdspeurder/psycholoog raak je als lezer het spoor bijna bijster. In de eerste helft vormt de terreur van een in zijn jeugd mishandelde levensmoede aidspatiënt in Washington de hoofdmoot. Na de aanslag op Alex en zijn gezin neemt Kyle, FBI-expert op jacht naar een wereldwijd actieve slachter, de rol van de politierechercheur over en wordt de situatie nog gevaarlijker. Het boek eindigt met de intens gruwelijke zelfmoord van Kyle en met de kidnap van de geliefde van Alex Cross. Veel dreiging en bloed in filmische taferelen. De psycho-analytische flashbacks moeten karakterinvulling en spanning leveren om het gebrek aan goede opbouw en structuur op te vangen. Rommelige thriller met een hoog geweldsgehalte, maar door de onverwachte wendingen toch redelijk leesbaar. Pocketeditie, zeer kleine druk.

Over James Patterson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Susan Solie-Patterson

James B. Patterson (Newburgh, Orange County, 22 maart 1947) is een Amerikaans auteur van voornamelijk thrillers.

Naast zijn bekendste reeksen Alex Cross en Women's Murder Club heeft hij veel losstaande boeken geschreven, zoals The Thomas Berryman Number uit 1976, waarmee hij de Edgar Allan Poe Award won voor beste debuut. Wereldwijd zijn van James Patterson meer dan 270 miljoen boeken verkocht. Ook zijn meerdere boeken van hem verfilmd.

Patterson woont in Palm Beach, Florida.

Bibliografie

Series

Alex Cross

  1. Along came a spider (1992); vertaald als Slaap kindje, slaap (1993) (ook vertaald als Op zoek naar Maggie Rose) - verfilmd als Along Came a Spider
  2. Kiss the girls (1994); Meisjes plagen (1995) (ook vertaald als De Regels van het Huis) - verfilmd als Kiss the Girls
  3. Jack and Jill (1996…Lees verder op Wikipedia

Suggesties