Boek
Nederlands

Mudra's : gebarentaal van de Yogi's

+1
Mudra's : gebarentaal van de Yogi's
×
Mudra's : gebarentaal van de Yogi's Mudra's : gebarentaal van de Yogi's

Mudra's : gebarentaal van de Yogi's

Breed opgezette studie van hand-, vinger- en zithoudingen en de betekenis en achtergrond ervan in het hindoei͏̈sme en het boeddhisme.
Onderwerp
Gebarentaal, Yoga
Extra onderwerp
Doventolken
Titel
Mudra's : gebarentaal van de Yogi's
Auteur
Ingrid Ramm-Bonwitt
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Mudras : Geheimsprache der Yogis
Uitgever
Den Haag: Mirananda, 2001
296 p. : ill.
ISBN
90-6271-910-4

Besprekingen

Mudra's zijn symbolische houdingen van armen, handen en vingers, gekend van boeddhabeelden of afbeeldingen van Indische goden. Vooral de dansende Hindoe-god Shiva brengt in zijn verstilde beweging gevoelens van mededogen, liefde, triomf en macht tot uitdrukking en in de dans zou zich ook de oorsprong van de mudra's situeren. In de Indische iconografie werden de mudra's fijnzinnig ontwikkeld en helpen ze tot vandaag de talrijke goden te identificeren en hun macht en vermogens in te schatten. De afbeeldingen van Boeddha tonen doorgaans mudra's die een bewustzijnstoestand en een levenshouding symboliseren en hier kunnen we zelfs gewagen van enige standaardisering. Dit leidde tot een keuze uit zes steeds weerkerende mudra's, verbonden met bepaalde episodes uit Boeddha's leven, waardoor ze tegelijk facetten van zijn leer weergeven. Verder zijn mudra's vaak terug te vinden in het tantrisme, zowel hindoeïstisch als boeddhistisch geïnspireerd, en ze ontwikkelden zich tot essentiële rituelen v…Lees verder
Breed opgezette studie van hand-, vinger- en zithoudingen, de betekenis en achtergrond ervan in hindoeïsme en boeddhisme, met uitweidingen naar het christendom. Aan de orde komen: handhoudingen in de Indische dans, in hindoe-iconografie, in het tantrisme, in het boeddhisme, in hatha-yoga, in het Japans boeddhisme en in het Westen. Door de aandacht voor de achtergronden van de dans, de goden en hun iconografie, de boeddistische stromingen, het tantrisme, de yoga, de Japanse vorm van boeddhisme en de gebarentaal in de Westerse tradities dekt de titel de inhoud totaal niet. Een rijk en informatief boek dus, met veel goede zwartwitillustraties (foto's en tekeningen). Geen termenindex, wel een bibliografie.