Boek
Nederlands
Als een verloren gewaand vliegtuig na maanden alsnog in New York arriveert, zijn alle passagiers en bemanningsleden verdubbeld.
Titel
Anomalie
Auteur
Hervé Le Tellier
Vertaler
Andreas Dijkzeul
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'anomalie
Uitgever
Haarlem: Xander, 2021
302 p.
ISBN
9789401615891 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Franse scifi op Angelsaksische leest

Het dubbelgangersthema is niet nieuw in de literatuur, maar Hervé Le Tellier heeft het groots aangepakt: in zijn universum worden maar liefst 243 personages verdubbeld.

Waar is de tijd dat er werd neergekeken op verhalen met een plot? Nog niet zo lang geleden zou Anomalie van Hervé Le Tellier geen schijn van kans hebben gemaakt op een belangrijke literatuurprijs. De roman vertelt de waanzinnige geschiedenis van een Boeiing 787 die op onverklaarbare wijze twee keer landt, met identiek dezelfde bemanning en dezelfde passagiers aan boord. Deze pageturner leverde de auteur de prestigieuze Prix Goncourt 2020 op, werd in ruim veertig talen vertaald en ging een miljoen keer over de toonbank. Alleen Marguerite Duras deed het beter: van L'Amant zijn er sinds 1984 1,6 miljoen stuks verkocht. Een anomalie, net wat u zegt.

Allicht dat dat overdonderende succes voor een deel aan de lockdown te danken was: de mensen hielden hun dromen noodgedwongen aan de grond, maar dankzij Le Tellier konden ze toch een verre vliegreis maken en een heleboel personages ontmoeten zonder de deur uit te gaan. Hoe dan ook, de mensheid was rijp voor een nabije-toekomst…Lees verder

Het land van Hervé

BOEKENBAL

*****

De Prix Goncourt, de belangrijkste literaire prijs van Frankrijk, ging in 2020 naar ‘Anomalie’ van Hervé Le Tellier. De bijzondere, speelse en meeslepende toekomstroman waar het schrijfplezier van afdruipt is in Frankrijk naar verluidt goed voor zo’n miljoen verkochte exemplaren. De plot is ingenieus: hetzelfde toestel van Air France landt twee keer in Amerika, met aan boord precies dezelfde passagiers en bemanning, maar met honderd dagen tussentijd. Tijdens de enorme storm waarin het toestel boven de Atlantische Oceaan is terechtgekomen, moet er dus iets heel ongewoons gebeurd zijn, want vliegtuig en inzittenden zijn kennelijk verdubbeld. Het tweede toestel krijgt opdracht om de burgerluchthaven van New York links te laten liggen en te landen op de militaire basis Edwards. Alle inzittenden gaan er op hoog bevel meteen in quarantaine. Een team van natuurkundigen, medici en psychologen probeert klaarheid te brengen. Ze bereiden de betrokkenen vo…Lees verder

10 maart 2021 komt een Boeing 787 van Parijs naar New York met 230 passagiers en 13 bemanningsleden aan boord in een extreme turbulentie terecht en verdwijnt. 24 juni 2021 landt hetzelfde toestel met dezelfde mensen aan boord in New Jersey. Iedereen wordt onder begeleiding van veiligheidsmensen naar een hangar gebracht die ingericht is om iedereen op te kunnen vangen. Wetenschappers van over de hele wereld op het gebied van filosofie, godsdienst, techniek en de virtuele wereld zijn hier verzameld en formuleren hypotheses hoe zoiets mogelijk kan zijn. De passagiers van het eerste toestel worden thuis opgehaald en geconfronteerd met hun tweede persoonlijkheid. Het is geen simulatie, ze zijn het zelf. Ieder voor zich zoekt een eigen oplossing om hier mee om te gaan. Een aantal passagiers wordt uitgebreid beschreven. Blake, familieman maar ook moordenaar, Victor Miesel, schrijver van het boek: De ongerijmdheid, pleegt 22 april 2021 zelfmoord, maar is 24 juni een van de passagiers. Door de…Lees verder

Wat als hetzelfde vliegtuig nog een keer aankomt

Le Tellier speelt in zijn prijswinnende boek een verrassend en virtuoos spel met tijd en genre.

Onmiddellijk na afloop van de druivenoogst barst in Frankrijk jaarlijks een regen van literaire prijzen los. Voor de belangrijkste ervan, de Prix Goncourt, was 2020 een goed jaar. De bekroning ging naar Hervé Le Telliers Anomalie, een bijzondere, speelse en meeslepende toekomstroman waar het schrijfplezier van afdruipt, in Frankrijk naar verluidt goed voor zo'n 1 miljoen verkochte exemplaren.

De plot van zijn roman is verrassend en ingenieus. Hetzelfde toestel van Air France landt twee keer in Amerika, met aan boord precies dezelfde passagiers en bemanning, maar met honderd dagen tussentijd. Tijdens de enorme storm waarin het toestel boven de Atlantische Oceaan is terechtgekomen moet er dus iets heel ongewoons gebeurd zijn, want vliegtuig en inzittenden zijn kennelijk verdubbeld.

Het tweede toestel krijgt opdracht om de burgerluchthaven van New York links te laten liggen en te landen op de militaire basis Edwards. Alle inzittenden gaan er op hoog bevel linea re…Lees verder

Over Hervé Le Tellier

Hervé Le Tellier (geboren 21 april 1957) is een Franse schrijver en taalkundige. Hij is sinds 1992 lid van de internationale literaire groep Oulipo (Ouvroir de littérature potentielle, wat zich vertaalt als "workshop van potentiële literatuur"), waarvan hij sinds 2019 voorzitter is. Andere opmerkelijke leden waren onder meer Raymond Queneau, Georges Perec, Italo Calvino, Jacques Roubaud, Jean Lescure en Harry Mathews.

In 2020 won Le Tellier de Prix Goncourt voor L'Anomalie.

Lees verder op Wikipedia