Boek
Nederlands

Rikki durft

+1
Rikki durft
×
Rikki durft Rikki durft
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Het konijntje Rikki wil graag slapen in de tent die hij zelf heeft gebouwd. Als het 's nachts donker wordt, is hij toch bang. Prentenboek met grote schilderingen in donkere kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Rikki durft
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2022 | Andere uitgaven
[26] p. : ill.
ISBN
9789068228472 (hardback)

Besprekingen

Het konijntje met het ene slappe oor, Rikki, mocht al in een hele reeks prentenboeken van Guido van Genechten optreden. Rikki durft verscheen in 2001 reeds in een groot formaat, en wordt nu dus als mini-prentenboek heruitgegeven. Handig voor op reis misschien, en het kleine formaat drukt ook de prijs, maar verder heeft het weinig voordelen. Voor peuters en kleuters is het niet leuk en niet eenvoudig om deze kleine boekjes te hanteren. Ook als ze voorgelezen worden, gaat het om hele kleine prenten die niet dezelfde uitstraling hebben als in de grote. Gelukkig schildert Guido van Genechten steeds taferelen waarin geen pietluttige details voorkomen: de konijnen en de landschappen rondom hen worden steeds in grote vlakken met slechts enkele kleurnuances weergegeven. De belangrijkste figuren krijgen een zwarte contourlijn wat het allemaal extra duidelijk maakt voor jonge kinderen.

Het verhaaltje is heel herkenbaar: het is een snikhete zomer en Rikki wil net als sommige andere…Lees verder
Een wat somber uitziend prentenboek waarin het aangeklede konijntje Rikki met zijn vader een tent opzet. Na veel voorbereidingen zal Rikki er alleen de nacht doorbrengen omdat het die zomer zo heet is. Al gauw voeren schrik, angst en paniek de boventoon. Rikki stopt worteltjes in zijn oren om de buitengeluiden niet meer te horen. Hij ziet enge monsters door het tentdoek, maar dat blijken zijn ouders te zijn. De rust keert pas terug als Rikki's ouders naast hem in de tent slapen. Het kleuteravontuur is invoelbaar en met vaart beschreven. Elk kind zal de gevoelens van spanning, avontuur en paniek gemakkelijk herkennen, evenals het slot: het veilige gevoel van de ouders naast je in bed. De voornamelijk donkere schilderingen over vaak twee pagina's geven de dreigende sfeer goed weer. De illustraties zijn somber omdat het verhaal zich voornamelijk 's nachts afspeelt. De tekst, enkele regels op elke illustratie, staat in een vette, schreefloze letter. Directe rede is niet als zodanig aangeg…Lees verder

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max