Boek
Nederlands

Jong gekweld : van angst tot zweet

Gerda Dendooven (auteur)

Jong gekweld : van angst tot zweet

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Dit boek observeert de opvoeding en labeling van kinderen van a tot z. Adhd, anorexia, co-ouderschap, de eerste liefde, groepsdruk, kinderlokkers, merkkledij, pesten, seksuele voorlichting… Een wijd scala aan thema’s komt aan bod in woord en beeld.
Onderwerp
Opvoeding, Puberteit
Titel
Jong gekweld : van angst tot zweet
Auteur
Gerda Dendooven
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2012
[108] p. : ill.
Aantekening
Uitgave naar aanleiding van de tentoonstelling Gevaarlijk jong : kind in gevaar, kind als gevaar te Gent (Museum Dr. Guislain)
ISBN
9789401400848 (hardback)

Besprekingen

Naar aanleiding van de tentoonstelling 'Gevaarlijk jong' in het Museum Dr. Guislain in Gent schreef Gerda Dendooven Jong gekweld. Van angst tot zweet. Het boek is opgevat als een abc-boek of abecedarium waarin allerlei ongenoegens en kwellingen waarmee kinderen en jongeren heden ten dage geconfronteerd worden, letterlijk en figuurlijk geïllustreerd worden. Het werk begint bij ‘angst’ en eindigt bij ‘zweet’. Daarnaast komen termen aan bod zoals ‘adhd’, ‘co-ouderschap’ of ‘epileren’. Dendooven verduidelijkte elk lemma met een karikaturale tekening en voorzag daarnaast elke illustratie van een zogenaamd relativerend ‘citaat’ uit de mond van een volwassene of ouder. Zo staat onder ‘hoogbegaafd’ de illustratie van een jongen die aan het slapen is op zijn schoolbank. De stem van de ouders echoot in de zin onder de tekening: ‘hij heeft meer uitdagingen nodig’. Deze gelaagdheid is niet voor elk lemma even geslaagd, maar voor het merendeel weet Dendooven wel met een minimum aan woorden,…Lees verder
ABC-boek met 82 cartoons over de opvoeding van kinderen en de labeltjes die daar vaak bij horen. De cartoons tussen 'angst'en 'zweet' krijgen een tekstuele bijdrage in de vorm van een – vaak – ironisch onderschriftje of aforisme: 'boefje – wie heeft hem hém opgevoed'; 'correctie [van de oren] – hij is nog zo charmant'; 'stress – het begint al op zondagavond' en 'seksuele voorlichting – we hebben hem wat boekjes gegeven'. De met een of enkele steunkleuren – groen, geel, roze en grijs – ingekleurde penillustraties hebben een bedrieglijke eenvoud, maar zijn sterk in hun effectiviteit. De inspiratiebron voor dit boekje is de tentoonstelling 'Gevaarlijk jong, de blik van kinderen en jongeren' in het museum Dr. Guislain in Gent. Hoewel gecategoriseerd als uitgave voor 13-15-jarigen is het meer geschikt voor de volwassen lezer, met name voor hen die op professionele basis werken met kinderen. Op een treffende en geestige wijze worden onderwerpen uit het leven van jongeren in beeld gebracht …Lees verder

Jong gekweld

In de context van de tentoonstelling ‘Gevaarlijk jong. Kind in  gevaar, kind als gevaar’ maakte Gerda Dendooven dit abécédaire over zowat alles waardoor kinderen en jongeren gekweld kunnen worden: van angst tot zweet met tussenin dingen als co-ouderschap, drugs, eerste liefde, groepsdruk, hoogbegaafd, loser, presteren, stress, tongzoenen, enz … Telkens in drie niveaus: een label, een illustratie, en een onderschrift uit de mond van een volwassene. Het geheel resulteert in iets wat een glimlach ontlokt door de herkenning, zij het als jongere, zij het als volwassene. De illustraties zijn in de gekende stijl: niet alledaags, hoekig, ietwat angstaanjagend.

Over Gerda Dendooven

Gerda Dendooven (Marke, 10 mei 1962) is een Belgische kunstenares, die vooral bekend is geworden door haar boekillustraties.

Biografie

Dendooven volgde na haar middelbare school de opleiding Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. In het begin van haar carrière begeleidde ze gedurende enkele jaren kinderkunstateliers in musea. Sinds 1992 geeft ze les Illustratie in Gent. Daarnaast illustreert en schrijft ze kinder-, jeugdboeken en theaterstukken. Dendooven werkt voor verschillende uitgeverijen, tijdschriften en in opdracht. Zelf speelt ze ook theater in het theatercollectief "Jenny" en heeft ze meegespeeld in het kindertheaterstuk van HETPALEIS Bremen is niet ver uit 2001. In 2007 is ze benoemd tot Kinderconsul namens de Belgische Stichting Lezen.

Gerda Dendooven is de levenspartner van typograaf en vormgever Gert Dooreman met wie ze twee dochters heeft.

Sti…Lees verder op Wikipedia