Boek
Nederlands

Zonder titel #1

Gaea Schoeters (auteur)
+1
Zonder titel #1
×
Zonder titel #1 Zonder titel #1

Zonder titel #1

Genre:
Een man van middelbare leeftijd twijfelt over zijn leven en neemt een abrupte beslissing: hij verlaat zijn vrouw en gaat met zijn ex-geliefde door Italie͏̈ reizen in de voetsporen van de schilder Caravaggio.
Titel
Zonder titel #1
Auteur
Gaea Schoeters
Taal
Nederlands
Parallele titel
Zonder titel nummer 1
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
251 p.
ISBN
9789021402826 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

On the road (again) met Caravaggio

Roman. Gaea Schoeters laat in Zonder titel #1 een Italiaanse barokschilder de rode draad weven door een roman over kunst, liefde en dood.

'Als hij de artistieke noodzaak voelt een volledige scène onder water te zetten, eist hij dat. En krijgt hij zijn zin.' Zo'n status heeft Paul. Hij lijkt wel een Jan Fabre of een Ivo Van Hove. Ooit was hij een spannende avant-gardeperformancekunstenaar, nu is hij een gearriveerd, salonfähig regisseur. Hij twijfelt aan zichzelf; hij heeft de neiging zijn consecratie door het internationale cultuurestablishment als een eersteklas begrafenis te zien, als een gevangenis. Net zo beklemmend voelt zijn huwelijk met Agnes. Dat hij intussen van middelbare leeftijd is, helpt ook al niet.

Paul gaat plotseling op de loop, knipt alle communicatielijnen door en keert terug naar het begin, de tijd toen hij nog op het onmogelijke jaagde, in de hoop de onschuld te herwinnen. Hij laaft zich aan Laura, de kunstenares die hij járen geleden abrupt verliet voor Agnes. Ze knopen opnieuw aan met hun relatie, zonder boe of ba, alsof er niets gebeurd is. Paul maakt de cirkel rond; …Lees verder

Roman barst van ideeën over kunst en succes

Het is me het dagje wel voor Paul, de gevierde theatermaker uit Zonder titel #1, de derde roman van de Belgische Gaea Schoeters (1976). Als hij wakker wordt, weet hij ineens zeker dat hij zijn vrouw moet verlaten, later krijgt hij te horen dat hij nog maar een jaar te leven heeft en tegen de avond is hij op weg naar zijn eerste grote liefde, Laura, die hem ontvangt alsof hij haar nooit verlaten heeft.

'Zet zoiets op scène en geen mens gelooft het', denkt Paul. Schoeters - naast auteur ook scenarist - kent de grenzen van theater en weet dat er in een roman andere dingen mogelijk zijn. Proza leent zich meer voor het tonen van dat wat onzichtbaar is: de idee.

En van ideeën barst dit werk, vooral over het maken van kunst en de keerzijde van succes. Wie succesvol is, verliest zijn recht op falen. En wie niet meer kan falen, kan geen kunst meer maken. Pauls laatste stuk wordt alom geprezen maar hijzelf vindt het mislukt. Hij ziet zichzelf als een gedresseerde poedel die braaf zijn kunstjes opvoert; geen rebel meer die zich afzet tegen het establishment. Ik ben salonfähig geworden, beseft Paul - wanhopig.

Dit alles overpeinst hij in Italië, waar hij met Laura het spoor van de schilder Caravaggio - ook zo'n getroebleerde kunstenaar - volgt. De reis, de kunst, de liefde en de nakende dood vormen de voedingsbodem voor reflecties die de moeite waard zijn…Lees verder

De succesvolle theaterregisseur Paul verlaat impulsief zijn echtgenote Agnes en verbreekt elk contact met zijn werkkring. Hij keert terug naar zijn ex-geliefde Laura. Samen reizen ze naar Italië, in het spoor van de schilder Caravaggio. Het verhaal wordt verteld in de vorm van een gedachtenstroom van Paul, een kunstzinnige en intellectuele twijfelaar die zich veel kwellende vragen stelt. Hij maakt ons deelgenoot van zijn omstandige zelfobservaties en herinneringen. Het startpunt is de diagnose van een ongeneeslijke tumor bij hem, maar de bron van zijn onrust is toch vooral een doodgewone midlifecrisis van een ijdele man. Hij ervaart een totale relativering van zijn successen en heeft alle ambities overboord gezet. Zijn ervaring in de theatersector klinkt duidelijk door in zijn gedachten, zijn woordenstroom bevat heldere gedachten over dramaturgie. Het oeuvre van Caravaggio komt in chronologische volgorde aan de orde en vormt een rode draad in het verhaal. Samen beleven Paul en Laura e…Lees verder