Boek
Nederlands

Lichaamskunst

Don DeLillo (auteur)
Na de zelfmoord van haar man ontdekt een performance-kunstenares dat er een spookachtige jongeman in huis woont die hele conversaties herhaalt die de echtelieden in het huis gevoerd hebben.
Onderwerp
Dood, Tijd
Titel
Lichaamskunst
Auteur
Don DeLillo
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The body artist
Uitgever
[Antwerpen]:: Anthos /Manteau, 2001
134 p.
ISBN
90-7634-129-X

Besprekingen

DeLillo (1936), bekend om zijn grote romans waarin hij 'het Amerikaanse leven' in al zijn volheid en drukte vastlegde, verrast met deze sobere novelle. Aan het begin treffen we performance-kunstenares Lauren met haar man, de filmregisseur Rey, aan de ontbijttafel in hun zomerhuis aan de baai, waarbij elk detail van handeling en conversatie wordt vastgelegd. Vervolgens lezen we het krantenbericht over de dood van Rey, die kennelijk vanaf de ontbijttafel rechtstreeks naar het huis van zijn vroegere vrouw is gereden om daar een kogel door zijn hoofd te jagen (waarom wordt niet duidelijk). Terug van de begrafenis treft Lauren in het huis aan het water een vreemde jongeman aan in de logeerkamer. Hij lijkt een beetje achterlijk, maar blijkt nauwkeurig alle gesprekken tussen Rey en Lauren te kunnen reproduceren. Wie is hij? We komen er niet achter. De novelle blijft ergens hangen tussen een verstild elegisch-poëtisch verslag van rouwverwerking en een naar irritant raadselachtige literaire aa…Lees verder

Over Don DeLillo

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Thousand Robots Thousandrobots (talk).

Donald Richard (Don) DeLillo (New York, 20 november 1936) is een Amerikaans auteur.

DeLillo is vooral bekend vanwege zijn romans, die een gedetailleerd portret schilderen van het Amerikaanse leven aan het eind van de twintigste en het begin van de eenentwintigste eeuw. Critici beschouwen hem als een van de centrale figuren van het literaire postmodernisme. Veel jongere Engelstalige schrijvers, zoals Bret Easton Ellis en David Foster Wallace, zeggen door DeLillo te zijn beïnvloed. Tegenwoordig woont hij in New York.

Criticus Harold Bloom heeft DeLillo een van de vier grote Amerikaanse romanciers van zijn tijd genoemd, samen met Thomas Pynchon, Philip Roth en Cormac McCarthy.

Bibliografie

Romans:

  • Americana (1971)
  • End Zone (1972)
  • Great Jones Street (1973)
  • Ratner's Star (1976)
  • Players (1977)
  • Running Dog (1978)
  • Lees verder op Wikipedia