Boek
Nederlands
Essay over de geschiedenis van het ministaatje Neutraal-Moresnet, dat meer dan een eeuw Nederland, België en Duitsland als gemeenschappelijk buurland heeft verbonden.
Onderwerp
Moresnet, Oostkantons
Titel
Zink
Auteur
David Van Reybrouck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018 | Andere uitgaves
63 p. : ill.
Aantekening
Uitgegeven ter gelegenheid van de Boekenweek 2016
ISBN
9789403105604 (hardback)

Besprekingen

Moresnet Een pizzapunt geopolitiek

Zink vertelt het verhaal van Neutraal Moresnet, ooit een ministaat rond een zinkmijn, nu een dorp als een ander in Duitstalig België. De ongelooflijke geschiedenis inspireerde David Van Reybrouck tot een elegant essay over grenzen die levens veranderen.

David Van Reybrouck heeft jetlag. Hij is pas terug uit Indonesië, waar hij research naar de beladen geschiedenis doet voor een boek dat de opvolger moet worden voor zijn internationaal bejubelde Congo. Tussen Congo en Indonesië hield hij even halt in een vergeten uithoek van België, Neutraal Moresnet, een dorp dat van 1816 tot 1920 een 'land' was. Het levert ons Zink op, een boeiend essay van een zestigtal bladzijden, geschreven volgens het beproefde empathische recept van Congo.

Zink is een opdrachtwerk; het is het Boekenweekessay, een jaarlijkse traditie in Nederland. Omdat het voor het eerst ook in Vlaanderen te koop is, vroeg de CPNB, de Nederlandse boekenvakorganisatie, een Vlaming om het te schrijven - en dan nog liefst over een Duits onderwerp, omdat Nederland en Vlaanderen dit jaar de eregasten zijn op de Frankfurter Buchmesse. Van Reybrouck sloeg de invitatie af, tot hem het onderwerp Neutraal Moresnet te binnen viel. '…Lees verder

Dit uitgaafje is een handelseditie van het Boekenweekessay 2016. Na de val van Napoleon in 1815 vergaderden Oostenrijk, Pruisen, Rusland en het Verenigd Koninkrijk tijdens het Congres van Wenen om in Europa nieuwe staatkundige grenzen vast te stellen. Hierbij ontstond het dwergstaatje Neutraal Moresnet met als 'hoofdstad' het dorpje Kelmis. Moresnet was een condominium en kwam onder leiding te staan van een Nederlandse en Pruisische commissaris. Het heeft bestaan van 1816 tot 1920. Het enige middel van bestaan was de winstgevende zinkmijn Altenberg. Veel inwoners spraken het Esperanto als voertaal. De auteur verhaalt over mensen, de staatsgreep, de grote postzegeloorlog en het leven van Moresnet in het algemeen. Als een rode draad loopt het leven van Emil Rixen door dit boek (de man met de vier nationaliteiten). Dit prettig leesbare essay is voorzien van drie landkaartjes van de steeds veranderde staatkundige grenzen. Zeer aanbevelenswaardig en een goede aanvulling op de reeds bestaan…Lees verder

Over David Van Reybrouck

David Grégoire Van Reybrouck (Brugge, 11 september 1971) is een Belgisch cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. In 2010 ontving hij drie belangrijke literaire onderscheidingen en in 2014 won hij de Gouden Ganzenveer.

Biografie

Familie

Van Reybrouck groeide op in het West-Vlaamse Assebroek bij Brugge, in een familie van bloemisten, boekbinders, elektriciens en kunstenaars. Zijn vader Dirk Van Reybrouck (1939-2006) was ingenieur en werkte van 1962 tot 1966 voor de Congolese spoorwegmaatschappij Bas-Congo-Katanga (BCK) op post in Likasi (toen Jadotstad). Zijn moeder Bernadette De Bouvere was lerares plastische opvoeding en schrijft gedichten.

Zijn grootvader Gregoire De Bouvere was sterk geïnspireerd door de Kajottersbeweging waar hij actief toe behoorde, en was werkzaam als boekbinder bij de Brugse uitgeverij Desclée de Brouwer. Zijn taak bestond erin missalen en brevieren te voorzien…Lees verder op Wikipedia