Boek
Frans

Journal d'un corps

Daniel Pennac (auteur)

Journal d'un corps

In de reeks:
Nrf
Genre:
Een 12-jarige jongen besluit een dagboek bij te houden met zijn observaties en ontdekkingen over zijn lichaam en gaat daarmee door als volwassen man en bejaarde.
Onderwerp
Lichamelijkheid, Mannen
Titel
Journal d'un corps
Auteur
Daniel Pennac
Taal
Frans
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Gallimard, 2012
389 p.
ISBN
9782070124855 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Een 12-jarige jongen besluit een dagboek bij te houden waarin hij zijn observaties en ontdekkingen met betrekking tot zijn lichaam beschrijft. Van neuspeuteren tot ontmaagding, van plassen tot ziekenhuisopname. Door te onderzoeken en te observeren hoopt hij zijn angsten onder controle te krijgen en zijn lichaam te kunnen accepteren. Het dagboek begint in 1936 en eindigt in oktober 2010, enkele dagen voor het overlijden van de ik-persoon. Met een flinke dosis zelfspot, humor en oprechte verwondering schrijft de Franse schrijver Pennac (1944) zonder enige schaamte over het lichaam; onzekerheid, het spannende van de eerste seksuele ervaringen, de angst voor ernstige ziekten en de onvermijdelijke confrontatie met het verval van het lichaam. Pennac heeft een natuurlijke, vloeiende manier van schrijven. Hij heeft vele bekende titels op zijn naam staan waaronder de serie over Benjamin Malaussène, 'Cabot-Cabouche' (Hondeleven, 1982) en 'Chagrin d'école' (Schoolpijn, 2007). Deze prachtige, per…Lees verder

Over Daniel Pennac

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Elena Torre

Daniel Pennac, pseudoniem van Daniel Pennacchioni (Casablanca, Marokko, 1 december 1944), is een Frans schrijver voor volwassenen en kinderen.

Leven en werk

Pennac werd geboren als de zoon van een militair attaché en bracht zijn kindertijd door in Azië en Afrika. Hij studeerde literatuurwetenschap te Nice. Daarna was hij leraar Frans in Parijs. Vanaf de jaren tachtig legt hij zich in toenemende mate toe op de literatuur.

Pennac werd vanaf 1985 bekend met zijn serie spannende en humoristische boeken over de Parijse Benjamin Malaussène, "zondebok" in het warenhuis waar hij werkt (hij moet klagende klanten te woord staan) en amateur-detective.

Succes had ook zijn autobiografische boek Chagrin d'école (2007, Nederlands: Schoolpijn), waarvoor hij de Prix Renaudot ontving. Het is een speels, humorvol autobiografisch relaas over de 'slechte leerling', dat het midden houdt tussen een roman en een e…Lees verder op Wikipedia