Boek
Frans

Chagrin d'école

Daniel Pennac (auteur)
Autobiografisch relaas van het wel en wee van een slechte leerling.
Titel
Chagrin d'école
Auteur
Daniel Pennac
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Gallimard, 2007
304 p.
ISBN
9782070769179

Andere talen:

Besprekingen

Toch nog goed terechtgekomen, die Daniel Pennacchioni (1944), ondanks dat op het achterplat prijkende zorgwekkende schoolrapport. Deze terugblik op zijn schooljaren beoogt een tweeledig doel: verwerking van het stigma de domoor te zijn en bijdragen aan een pedagogisch-didactische aanpak. Als voormalig doubleur, maar ook als voormalig docent met 25 dienstjaren, die ook nog eens goed, heel goed kan schrijven, lijkt Pennac de ervaringsdeskundige bij uitstek deze materie pakkend te verwoorden, de schaamte en schande van de slechte leerling invoelbaar te maken. En dat lukt: ontroerend, humoristisch, bijtend, nuchter. Tal van herkenbare voorvallen en situaties illustreren hoe hij, de minkukel, compensatie zoekt in wangedrag, hoe groot inderdaad het risico van kwaad tot erger is, hoe juist de aanpak van die ene leraar wèl positief stimuleert, hoe bepalend ook sociale netwerken zijn. Maar immer centraal in dat sociaal-psychologische complex de eenzame achterblijver die hij in de jaren 50, 60 …Lees verder

Over Daniel Pennac

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Elena Torre

Daniel Pennac, pseudoniem van Daniel Pennacchioni (Casablanca, Marokko, 1 december 1944), is een Frans schrijver voor volwassenen en kinderen.

Leven en werk

Pennac werd geboren als de zoon van een militair attaché en bracht zijn kindertijd door in Azië en Afrika. Hij studeerde literatuurwetenschap te Nice. Daarna was hij leraar Frans in Parijs. Vanaf de jaren tachtig legt hij zich in toenemende mate toe op de literatuur.

Pennac werd vanaf 1985 bekend met zijn serie spannende en humoristische boeken over de Parijse Benjamin Malaussène, "zondebok" in het warenhuis waar hij werkt (hij moet klagende klanten te woord staan) en amateur-detective.

Succes had ook zijn autobiografische boek Chagrin d'école (2007, Nederlands: Schoolpijn), waarvoor hij de Prix Renaudot ontving. Het is een speels, humorvol autobiografisch relaas over de 'slechte leerling', dat het midden houdt tussen een roman en een e…Lees verder op Wikipedia