Boek
Nederlands

Van dieren en mensen : novellen

Caroline Lamarche (auteur), Katelijne De Vuyst (vertaler)
Negen ik-verhalen waarin de wereld van de mensen die van de dieren ontmoet en tot nadenken aanzetten over de manier waarop mensen omgaan met de natuur.
Titel
Van dieren en mensen : novellen
Auteur
Caroline Lamarche
Vertaler
Katelijne De Vuyst
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Nous sommes à la lisière
Uitgever
[Bleiswijk]: Uitgeverij Vleugels, 2020
125 p.
ISBN
9789078627920 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Negen verrassende verhalen van ongelijke lengte, waarin de wereld van de mensen in aanraking komt met die van de dieren. Een eend met een gebroken vleugel, een manegepaard, een egel op de weg, mieren in een mierenhoop, verschillende dieren komen in aanraking met steeds verschillende vertelsters. De dieren hebben een naam, of er wordt er een aan hen gegeven, waardoor zij een eigen identiteit krijgen en daarmee een personage in het verhaal worden. In een delicate, geciseleerde, zeer verzorgde stijl weet de schrijfster (1955), zonder pathetisch te worden, steeds een ontroerend ik-verhaal neer te zetten over liefde, dood, verlies, angst. Op de grens van het mysterie van het leven krijgen de verhalen een diepere betekenis. De namen van de dieren, zoals Mensonge, Ulysse, Horatio zijn niet lukraak gekozen, maar hebben een symbolische waarde. Hoe gaan we met elkaar, met dieren, met de natuur, met onze planeet om? In hoeverre zijn mensen en dieren afhankelijk van elkaar? Deze verhalenbundel he…Lees verder

Over Caroline Lamarche

FAL - Foto van/door Marie-Françoise Plissart

Caroline Lamarche (Luik, 3 maart 1955) is een Belgische (Franstalige) schrijfster.

Lamarche brengt haar kindertijd door in Noord-Spanje en haar jeugd in de Parijse regio. Na een opleiding als romaniste geeft ze les in Luik en in Nigeria. Ze woont tegenwoordig in Vlaams-Brabant.

Ze is de auteur van zes romans, van gedichten (Entre-deux / Twee vrouwen van twee kanten, een tweetalige, dubbele bundel geschreven met de Vlaamse schrijfster Hilde Keteleer), van korte verhalen, van radiohoorspelen, van toneelteksten en van een jeugdboek.

In haar boeken beschrijft ze relaties tussen mensen dikwijls in termen van pijn en genot, van offer en verlossing.

In 2014 is Lamarche verkozen tot lid van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique.

Werk

  • Le Jour du chien, Minuit, 1996, Prix Victor Rossel (De dag van de hond, Van Oorschot, 1999, vert. Rokus Hofstede)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties