Boek
Nederlands

Parijs retour : literaire reisgids voor Frankrijk

Bart Van Loo (auteur)
+1
Parijs retour : literaire reisgids voor Frankrijk
×
Parijs retour : literaire reisgids voor Frankrijk Parijs retour : literaire reisgids voor Frankrijk

Parijs retour : literaire reisgids voor Frankrijk

Titel
Parijs retour : literaire reisgids voor Frankrijk
Auteur
Bart Van Loo
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Meulenhoff/Manteau, 2006
414 p. : ill.
ISBN
90-8542-062-8

Besprekingen

Bart Van Loo heeft met Parijs retour: literaire reisgids voor Frankrijk een vervolg geschreven op wat een "eigenzinnige Frankrijktrilogie" moet worden. Na het eerste culinaire deel, Als kok in Frankrijk (2004), is het de beurt aan romantische schrijvers uit de Franse 19e eeuw: Victor Hugo, Alexandre Dumas père, George Sand, Honoré de Balzac, Emile Zola en Guy de Maupassant. Buitenbeentje Gustave Flaubert wordt bij zijn andere collega's -- van wie hij qua literaire opvattingen grondig verschilt -- betrokken door een reeks brieven die Van Loo aan de auteur van Madame Bovary richt. Deze correspondentie werpt niet alleen een licht op de bedoelingen van Flaubert, ze is blijkbaar de beste vorm om Van Loo's eigen literaire opvattingen -- die bepalend zijn voor de opzet en de uitwerking van het boek -- te ventileren.

Terwijl Van Loo zich in zijn andere bijdragen bekent tot een uitgesproken romantische visie op schrijven én lezen, stoot hij in zijn eerste brief aan Flauber…Lees verder
Hoe geografische tekens een literaire route door de 19e eeuw kunnen verlevendigen. Reuzen als Hugo, Dumas, Sand, Balzac, Zola, Daudet, Maupassant en Flaubert hebben al doende hun geurvlag achtergelaten op tal van plaatsen en plekken. De reisgids van essayist Van Loo (1973), prominent aanwezige wegwijzer op deze Grand Tour, biedt nu tegen een decor van stad en platteland, straat en huis, gelardeerd met passende citaten, matige zwart-witfoto's en plattegronden, plezant gestileerd zicht op een intrigerende cultuur. Anekdotische trivia vervullen de dubbelfunctie het traject op te leuken én de goden te herleiden tot menselijke maat. Het resultaat is een kleurrijke portretgalerij: driftige megalomanie en engagement van Hugo, zelfbeschikking en literair idealisme van Sand, pronkzucht en epische kracht van Dumas, geldnood en schrijfkoorts van Balzac, kleinburgerlijkheid en aristocratie van Zola, bangelijke afzijdigheid en bohémientemperament van Daudet, pessimisme en viriele erotomanie van Ma…Lees verder

Over Bart Van Loo

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Koen Broos

Bart Van Loo (Herentals, 1 februari 1973) is een Vlaams auteur en conferencier. In zijn boeken benadert hij de Franse cultuur steeds via andere sluipwegen. Met zijn bestseller Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk raakte hij bekend bij het grote publiek.

Van Loo wordt regelmatig in de media opgevoerd als Frankrijkkenner. In het voorjaar van 2012 was hij een centrale gast in De Laatste Show. Later volgde een reeks chansoncolleges in De Wereld Draait Door. Met zijn lezingen, optredens en voorstellingen doorkruist hij Vlaanderen en Nederland.

Studie en debuut

Van Loo studeerde Romaanse filologie aan de Universiteit Antwerpen. Na zijn studie gaf hij enkele jaren Frans in het middelbaar onderwijs. Van Loo was medewerker van Knack, Streven, Tertio en De Leeswolf. Van 2007 tot 2014 was hij bestuurslid van PEN Vlaanderen.

In 2006 werd hij fulltime schrijve…Lees verder op Wikipedia