Boek
Nederlands

Elsschot, Antwerpen en Coraline

Bart Van Loo (auteur), Alain Giebens (fotograaf)
Verslag in woord en beeld van een speurtocht naar sporen van de schrijver Willem Elsschot (1882-1960) in Antwerpen.
Onderwerp
Elsschot, Willem
Titel
Elsschot, Antwerpen en Coraline
Auteur
Bart Van Loo
Fotograaf
Alain Giebens
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2010
153 p. : ill.
ISBN
9789045017402 (paperback)

Besprekingen

Het aantal werken dat de laatste jaren over Willem Elsschot verscheen, is amper nog bij te houden. Elsschot, Antwerpen en Coraline van Bart Van Loo springt hierbij uit de band. In dit speelse boekje, dat opgesmukt werd met een dertigtal foto’s van Alain Giebens, treedt Frankrijk-kenner Van Loo in de voetsporen van Alphons de Ridder. De literaire odyssee vangt aan in de Bibliothèque Nationale in Parijs. Daar woont de protagonist een literaire lezing van enkele Oulipo-auteurs (‘Ouvroir de Littérature potentielle’) bij. Hij raakt er in gesprek met Coraline, een mysterieuze en bloedmooie Française en schenkt haar de Franse vertaling van Villa des Roses. Zijn missie wordt duidelijk. Hij wil de zwartharige boekenliefhebster van de Bibliothèque Nationale het universum van Elsschot binnenleiden, en als het kan ook zijn eigen bedstee. In Antwerpen is hij haar literaire gids en samen bezoeken ze alle plaatsen waar de gevierde schrijver ooit vertoefde. Hij overstelpt en verleidt de…Lees verder
In dit boek vertelt francofiel Bart Van Loo —auteur van onder meer de literaire reisgids Parijs Retour — over zijn zoektocht naar sporen van de Vlaamse schrijver Willem Elsschot in Antwerpen. Die zoektocht begint in Parijs, waar Van Loo met een Franse vertaling van Elsschots Villa des Roses in de hand de realiteit achter het boek opzoekt. Wat later ontmoet hij er de Parisienne Coraline, die hem belooft naar Antwerpen te zullen komen om daar samen met hem Elsschot te vinden (of is dat in werkelijkheid slechts een romantisch voorwendsel?). Vanaf het tweede hoofdstuk worden we meegenomen op een tocht door Antwerpen. Via beschrijvingen en dialogen tussen Coraline en Van Loo, die optreedt als gids, komen we meer te weten over Elsschots leven en oeuvre en over zijn band met Antwerpen. Ondertussen focust Van Loo op wat er in de stad te zien is (het boek wordt verlucht met kleurenfoto’s van Alain Giebens) en hangt hij daar tal van anekdotes en weetjes aan op. Een luchtig, persoonlijk en meand…Lees verder

Over Bart Van Loo

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Koen Broos

Bart Van Loo (Herentals, 1 februari 1973) is een Vlaams auteur en conferencier. In zijn boeken benadert hij de Franse cultuur steeds via andere sluipwegen. Met zijn bestseller Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk raakte hij bekend bij het grote publiek.

Van Loo wordt regelmatig in de media opgevoerd als Frankrijkkenner. In het voorjaar van 2012 was hij een centrale gast in De Laatste Show. Later volgde een reeks chansoncolleges in De Wereld Draait Door. Met zijn lezingen, optredens en voorstellingen doorkruist hij Vlaanderen en Nederland.

Studie en debuut

Van Loo studeerde Romaanse filologie aan de Universiteit Antwerpen. Na zijn studie gaf hij enkele jaren Frans in het middelbaar onderwijs. Van Loo was medewerker van Knack, Streven, Tertio en De Leeswolf. Van 2007 tot 2014 was hij bestuurslid van PEN Vlaanderen.

In 2006 werd hij fulltime schrijve…Lees verder op Wikipedia