Boek
Nederlands

Mijnheertje Kokhals in het ziekenhuis

Bart Meuleman (auteur), Paul Verrept (illustrator)
+1
Mijnheertje Kokhals in het ziekenhuis
×
Mijnheertje Kokhals in het ziekenhuis Mijnheertje Kokhals in het ziekenhuis

Mijnheertje Kokhals in het ziekenhuis

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Mijnheertje Kokhals moet naar het ziekenhuis. Hij is erg bang, maar dan ziet hij zuster Lieve. Prentenboek met schilderingen in kleur. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Mijnheertje Kokhals in het ziekenhuis
Auteur
Bart Meuleman
Illustrator
Paul Verrept
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2008
[36] p. : ill.
ISBN
9789058385130

Besprekingen

Mijnheertje Kokhals heeft pijn en moet daarvoor naar het ziekenhuis. Dokters vindt hij eng, omdat ze koude handen hebben en alles willen weten. ’s Nachts wordt hij belaagd door angstdromen. Na heel veel onderzoek wordt de diagnose gesteld: zorgen in zijn buik. Een verhaal waarvan de helft van de bladzijden tekst en de andere helft tekeningen bevat, met in het midden van het boek een tekening zonder tekst. De personages zijn uitvergrote karakters: een angstige patiënt, een enge dokter en een lieve zuster. Hoewel Mijnheertje Kokhals een gek mannetje is en de zuster lief zingt, is de sfeer beklemmend. De groteske illustraties dragen daartoe bij. Niet voor elk kind geschikt. De Vlaamse auteur schreef reeds vier boeken over Mijnheertje Kokhals* (vanaf 2002). In 2007 was er een vertelvoorstelling van de auteur en illustrator over Mijnheertje Kokhals in België. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Mijnheertje Kokhals in het ziekenhuis

Mijnheer Kokhals zit te wachten in het ziekenhuis. Hij voelt zich niet lekker (ziet er ook groen uit) en is bang. Als hij aan de beurt is, wacht een griezel van een dokter - op de illustraties tenminste - hem op. Ze gaan hem grondig onderzoeken en hij moet een nachtje in het ziekenhuis blijven. Verpleegster Lieve is van het vrolijke type en blijkbaar dag en nacht aanwezig. 's Nachts wordt Kokhals heel bang maar Lieve weet raad. Ze zingt liedjes voor hem (alsof verpleegsters daar nog tijd voor hebben) en bezorgt hem mooie dromen (Lieve bij hem in bed!). De volgende dag kan de dokter eerst niet echt iets vinden, tot hij met een soort kachelpijp naar Kokhals' buik kijkt en daar ziet hij allemaal zorgen. Inderdaad, mijnheertje Kokhals is niet gelukkig. Hij is een beetje droef, een beetje misselijk ook en hij heeft geen vrienden. De oplossing is heel simpel/simplistisch: Dan zijn wij voortaan vrienden! Ze beginnen te zingen en te dansen en Kokhals danst mee en hij kan naar huis. Dit ver…Lees verder

Over Bart Meuleman

Bart Meuleman (10 mei 1965) is een Belgisch toneelschrijver, (schrijver, regisseur), dichter en essayist.

Drie dichtbundels verschenen al van zijn hand. In 2002 was hij writer in residence voor het literaire tijdschrift Yang en hij werkte samen met Paul Verrept aan enkele kinderboeken over 'Mijnheertje Kokhals'. Voor zijn dichtbundel Hulp ontving hij in 2004 het Charlotte Köhler Stipendium en werd hij genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Een volgende bundel, Omdat ik ziek werd (2008), kreeg nominaties voor onder andere de VSB Poëzieprijs en de Herman de Coninckprijs. In 2009 verscheen een bundel essays over popmuziek, De donkere kant van de zon, en in 2014 de autobiografische, essayistische roman De jongste zoon.

Met het gezelschap De zweep maakte hij De smerige trilogie (1999-2002). Hij regisseerde voor onder andere Theater Antigone, het Toneelhuis, NTGent en Dito'Dito. In 2006 schreef en regisseerde hij de theatermono…Lees verder op Wikipedia

Suggesties