Boek
Nederlands
Als drie dochters terugkeren naar hun ouderlijk huis in het noorden van Michigan, vertelt hun moeder een verhaal over een kortstondige romance uit haar verleden. Dit dwingt de dochters om alles wat ze over haar en zichzelf dachten te weten in een ander licht te zien.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Tom Lake
Auteur
Ann Patchett
Vertaler
Hien Montijn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Tom Lake
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
363 p.
ISBN
9789403128863 (paperback)

Besprekingen

Recensie -Romance met een Hollywoodster

Het is de paradox van de topverteller: Tom Lake, de negende roman van Ann Patchett, is zo goed geschreven dat je nauwelijks merkt dat hij geschreven ís.

In het voorjaar van 2020, midden in de eerste coronagolf, roepen Lara Nelson en haar man hun dochters terug naar de boerderij in Michigan, omdat ze nu noodgedwongen zelf de kersenpluk moeten doen. De drie twintigers komen, uiteraard. De idealistische Emily, die ooit de boerderij zal overnemen, de nuchtere dierenarts-in-opleiding Maisie, en de jongste, Nell, die op haar 22ste droomt van een toekomst als actrice, net zoals haar moeder ooit deed.

Om de lange werkdagen te veraangenamen, hebben ze wel één eis: Lara moet eindelijk het verhaal vertellen van haar Grote Jeugdromance met de onlangs overleden Peter Duke - destijds een beginnende acteur, uitgegroeid tot een wereldberoemde Hollywoodster. Hollywood gloorde ook voor Lara, zo blijkt wanneer ze (haar dochters deels, de lezer helemaal) bijna 35 jaar mee terugneemt in de tijd.

Haar veelbelovende eerste film was gedraaid, en in de (oeverloos lange) wachttijd voor de release, komt ze op Tom Lake terecht. Op …Lees verder

Een roman over liefde, familie en de levens die ouders voor de geboorte van hun kinderen hebben gehad. In de lente van 2020 keren de drie dochters van Lara terug naar hun ouderlijk huis in Michigan. Tijdens het plukken van kersen in de boomgaard vertelt Lara over haar kortstondige romance met de wereldberoemde acteur Peter Duke bij een theatergezelschap. Dit verhaal zet de dochters aan het denken over hun eigen levens en hun relatie met hun moeder, en dwingt hen alles wat ze over haar en zichzelf dachten te weten in een ander licht te zien. Zachtaardig en psychologisch geschreven. Ann Patchett (Los Angeles, 1963) is een internationaal bekende Amerikaanse auteur. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de PEN/Faulkner Award, de Orange Prize en de Janet Heidinger Kafka Prize.

Over Ann Patchett

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ann Patchett (Los Angeles, 2 december 1963) is een Amerikaans schrijver.

Biografie

Patchett werd geboren in Los Angeles en verhuisde op haar vijfde naar Nashville, Tennessee. Ze bezocht de Sarah Lawrence College en de University of Iowa Writers' Workshop. In 1990 studeerde ze aan de Fine Arts Work Center in Provincetown, Massachusetts, waar ze haar eerste roman schreef, The Patron Saint of Liars.

Haar derde roman, The Magician's Assistant, was genomineerd voor de Orange Prize for Fiction en leverde haar een Guggenheim Fellowship op. Voor haar volgende boek, de wereldwijde bestseller Bel Canto, ontving ze de PEN/Faulkner Award en de Orange Prize for Fiction. Dit boek behaalde een oplage van meer dan een miljoen exemplaren in de Verenigde Staten en werd vertaald in 30 talen, waaronder het Nederlands: Belcanto.

In haar memoires Truth & Beauty uit 2004 besc…Lees verder op Wikipedia