Antwoord

Vind je een titel niet terug in de collectie van ARhus, dan kan je via de catalogus aanvragen om het exemplaar van een andere bibliotheek te lenen.

Wat kan je aanvragen?

Zelf, via de catalogus:

 • Enkel oudere titels (meer dan 12 maanden).
 • Wel boeken, tijdschriften, cd’s, dvd’s, strips. Geen sprinters, games, daisyboeken, e-boeken, spelmateriaal, vertelplaten en toestellen

Voor wetenschappelijke werken stuur je ons een aanvraag via ibl@arhus.be. Je kan eventueel kijken in de catalogi van wetenschappelijke bibliotheken waar het te vinden is.

Alternatieven

 • Is het werk in ARhus aanwezig, maar uitgeleend? Dan kan je het reserveren.
 • Is het een nieuwe uitgave (minder dan 12 maanden oud)? Doe dan eerst een Aankoopsuggestie. We kopen met plezier de titel aan als deze past in de collectie!

Wat kost het?

 • € 1,75 voor IBL-aanvragen uit openbare bibliotheken in Vlaanderen (www.bibliotheek.be)
 • Voor aanvragen uit wetenschappelijke of universiteitsbibliotheken betaal je het tarief gevraagd door de instelling die levert + verwerkingskosten.

Hoe?

Stap 1: Zoek de gewenste titel op in de catalogus. Je krijgt de melding dat er geen resultaten gevonden zijn. Als het wel beschikbaar is in andere bibs, dan verschijnt hier een kadertje met de titel op. Klik op de knop 'beschikbaar'.

ibl aanvraag

 

Stap 2: Je wordt nu naar de Vlaamse catalogus bibliotheek.be geleid. Kijk of scroll iets naar beneden en klik op 'Meld je aan om de beschikbaarheid...'. Meld je vervolgens aan met je Mijn Bibliotheek-profiel.
Heb je nog geen profiel, dan lees je hier hoe je dit aanmaakt.

ibl aanvraag

 

Stap 3: Na aanmelden wacht je eventjes tot ARhus Roeselare verschijnt. Klik vervolgens op de knop 'Laat een exemplaar brengen (1,75 EUR)'.

ibl aanvraag

 

Stap 4: Kijk in het volgend scherm de gegevens na. Klik tot slot op de knop 'Bevestig aanvraag'. 

ibl aanvraag

Uitzondering: Voor wetenschappelijke werken stuur je een e-mail naar ibl@arhus.be met vermelding van je naam, lidnummer ARhus en zoveel mogelijk gegevens over het werk dat je wil aanvragen (titel, auteur, uitgave, …)

Levering, afhalen en terugbrengen

 • De normale leveringstijd bedraagt een 10-tal dagen, maar kan niet gegarandeerd worden. De titel kan immers uitgeleend of gereserveerd zijn in de andere bibliotheek en de verzending kan vertraging oplopen. Je krijgt een bericht als de titel voor jou uitgehaald werd door de andere bib.
 • Zolang de titel niet uitgehaald is door een andere bib, kan je de aanvraag kosteloos annuleren (in Mijn Bibliotheek).
 • Je krijgt een bericht zodra de titel voor je klaar ligt in ARhus. Pas dan kan je er achter komen. Vraag ernaar aan het onthaal op het gelijkvloers van ARhus De Munt.
 • Je kan de titel standaard 4 weken uitlenen en 1x 4 weken verlengen.
 • Terugbrengen doe je ook aan het onthaal van ARhus De Munt.